Șaptesprezece tineri jucători de la Academia de Baschet pentru Timișoara au participat în această lună la o serie din campul Kasta. Tabăra de baschet este una dintre cele mai importante din țara vecină, organizată chiar de Federația Sârbă de specialitate, în localitatea Rudnik. 

”A fost foarte frumos în Serbia. Mă așteptam să fie așa, pentru că am avut o experiență acolo și anul trecut. În fiecare zi aveam câte două antrenamente, iar seara competiții; fiecare zi era plină. M-a surprins că am primit titlul de MVP, pentru că erau mulți jucători valoroși și mai mari ca vârstă decât mine, dar mă bucură și mă motivează tot mai mult”
Robert Schipor
 

Copiii și juniorii au la dispoziție toate facilitățile, de la terenuri, săli, piscine, până la cei mai pricepuți antrenori. Anul acesta, sportivii de la academia noastră au participat la seria organizată între 6 și 16 iulie și au câștigat mai multe premii. Cel mai important a fost cel de MVP, cucerit de Robert Schipor, un baschetbalist în vârstă de doar 15 ani. Alți doi sportivi de la Academia de Baschet pentru Timișoara au fost printre remarcați. Igor Chiru și David Hudulin au ieșit vicecampioni în concursul pe echipe 5x5: Igor, în întrecerea juniorilor mari (ani de naștere 2000-2003), iar David în cea a copiilor născuți în 2006 sau mai tineri. 

Robert Schipor a început baschetul la șapte ani, cu antrenorul Andrei Vaska, și  el fost jucător al clubului nostru. Robert a evoluat sezonul acestaîn echipa U16 de la SCM Timișoara, deși era cu un an sub limita de vârstăa categoriei. 

”A fost un camp foarte reușit. Organizatorii spun că în această serie au fost cei mai mulți copii din istorie, 220. Noi am avut o frumoasă surpriză, aceea de a da MVP-ul, Robert Schipor. Eu sper ca în viitor să-l văd la echipa de seniori a clubului: este foarte talentat, trăiește pentru baschet, iar faptul că a câștigat acest titlu de MVP la doar 15 ani spune totul. A crescut foarte mult în valoare, în ultimul timp”
Petru Czmor, antrenor Academie și SCM Timișoara U16
 

Timișoreanul a fost premiat de una dintre cele mai valoroase baschetbaliste ale Serbiei, Jelena Milovanovic (foto jos). Aceasta a fost campioană a Europei cu naționala Serbiei, în 2015, participantă la Jocurile Olimpice și a evoluat pentru cluburi din Serbia, Ungaria, Rusia, Turcia și Spania, dar și WNBA, pentru Washington Mystics. 

Kasta este cel mai prestigios camp pentru copii și juniori din Serbia, cu o continuitate de două decenii. Din anul primei ediții, 1998, și până astăzi, au fost implicați în taberele Kasta 24.132 de jucători, 579 de cluburi și 872 de antrenori.

Este a treia oară în ultimii patru ani, când un junior de la Academia BC Timișoara devine MVP la Kasta  Camp, după Bogdan Penciu, în 2015, și Cristian Mocrițchi, în 2016.

 

Prestigiosul portal eurobasket.com a publicat superlativele sezonului pentru Liga Națională de baschet masculin. Specialiștii site-ului care acoperă întreaga activitate baschetbalistică de pe continent, atât la feminin, cât și la masculin, au inclus patru reprezentanți ai BC SCM Timișoara pe lista premianților. În plus, cubano-americanul se găsește în echipa jucătorilor non-comunitari. 

Tudor Costescu a fost desemnat antrenorul sezonului 2017/2018, în vreme ce Adrian Diaz face parte din echipa campionatului și a fost declarat cel mai bun pivot la Ligii Naționale. 

Octavian Popa-Calotă și Mladen Jeremic au fost incluși în categoria ” Honorable Mention”. Calotă face, de asemenea, parte din cea mai bună echipă a baschetbaliștilor autohtoni, iar Mladen Jeremic din echipa jucătorilor Bosman.

 

ECHIPA CAMPIONATULUI:

PG: Brandon Taylor (178-PG-94) - Steaua CSM 

PG: Tyler Laser (185-PG-88) - CSU Sibiu 

SF: Monyea Pratt (196-SF-85) - CSU Sibiu 

F: Zeljko Sakic (204-F-88) - UBT Cluj Napoca 

C: Adrian Diaz (213-C-93) - BC Timisoara 

ANTRENORUL CAMPIONATULUI: Tudor Costescu - BC SCM Timișoara

 

Echipa de juniori sub 16 ani participă de mâine la turneul final B al Campionatului Național, ce are loc în București. Sistemul de desfășurare este ”fiecare cu fiecare” și va stabili ordinea echipelor care se clasează între locurile al șaptelea și al doisprezecelea, în ierarhia națională. 

”Practic, această echipă nu exista acum un sezon. Jumătate de lot vine de la U14, iar ceilalți jucători sunt din generația 2002 și am fost nevoiți să închegăm o echipă. Eu sunt mulțumit de modul cum au evoluat lucrurile, am crescut de la meci la meci, de la turneu la turneu, am sudat un colectiv din ce în ce mai bun. Este o bucurie să vezi cum trag – așa cum se spune – toți la aceeași căruță și au început să aibă tot mai multă încredere în ei și să-și dorească victoria la fiecare partidă”
Petru Czmor, antrenorul SCM Timișoara U16
 

Trupa pregătită de Petru Czmor va juca cinci partide, cu U BT 2 Cluj (joi, ora 18,00), CSU Sibiu (sâmbătă, ora 11,00), LPS Focșani (sâmbătă, ora 16,00), CSS 4 Lumina București (duminică, ora 13,00) și CSU Ploiești (duminică, ora 18,00).

Formația noastră a ajuns la acest turneu, după ce a câștigat Grupa semifinală C-B, cu nouă victorii și o singură înfrângere. Antrenorul juniorilor U16, Petru Czmor, a precizat că nu are lotul complet pentru acest turneu, din motive școlare, câțiva dintre componenții echipei fiind elevi în clasa a opta și având examene importante. 

 

Juniorii U16 de la SCM Timișoara au încheiat sezonul 2017/2018 cu participarea la turneul final B al Campionatului Național, ce a avut loc în București. Echipa pregătită de Petru Czmor a înregistrat două victorii și trei înfrângeri și s-a clasat pe locul al patrulea.

”Sunt foarte mulțumit de modul cum s-au prezentat băieții. Am făcut meciuri bune, am avut o atitudine pozitivă și puteam obține chiar mai multe victorii, în ciuda faptului că ne-a lipsit unul dintre jucătorii de bază. Băieții au luptat, au ținut să demonstreze că au valoare și au reușit în multe momente, ceea ce m-a bucurat. La juniori, munca se vede în timp, iar noi am început să culegem roadele. Această clasare între primele zece cluburi din țară ne indică faptul că suntem pe un drum bun”
Petru Czmor, antrenor SCM Timișoara U16
 

Această poziție echivalează cu locul al zecelea la nivel național, după cele șase formații din turneul final A și cele trei ce au devansat trupa alb-violetă în recentele confruntări din București. Această ultimă competiție a fost foarte solicitantă cu cinci meciuri în trei zile:

Vineri – 69-77 cu U BT 2 Cluj

Sâmbătă – 59-61  cu CSU Sibiu, 80-61 cu LPS Focșani 

Duminică – 63-57 cu CSS 4 Lumina București, 64-77 cu CSU Ploiești.

Turneul final B a fost câștigat de gruparea din Ploiești care a adunat maximum de victorii, cinci.

Lotul folosit de SCM Timișoara U16, de-a lungul sezonului 2017/2018, antrenor Petru Czmor:

Robert Schipor, Aleksa Radojicic, Ștefan Cenușe, Lucian Șerbănescu, Sasha Ardelean, Darius Zaharia, Darius Pîrlogea, Alexandru Giurcovici, Igor Chiru, Rareș Bordea, Șerban Goia, Mihai Damian, Andrei Damian, Luca Stoicov, Denis  Chihaia, Khadim Seck. 

 

Detaliile noului sezon din Liga Națională de baschet masculin vor fi puse în discuție în aproapiata ședință a Consiliului Director al Federației Române de Baschet. Acesta se va reuni la 23 mai, atunci când este programată și o ședință a Biroului Federal. 

Detaliile noului sezon din Liga Națională de baschet masculin vor fi puse în discuție în apropiata ședință a Consiliului Director al Federației Române de Baschet. Acesta se va reuni la 23 mai, atunci când este programată și o ședință a Biroului Federal. „Am purtat discuții la Bucureşti, cu preşedintele Horia Păun şi cu juristul acestei instituţii, pentru a găsi soluții. Federaţia nu poate plăti, asta este clar; FIBA poate cere federaţiei să ne sancționeze, dar nu o poate obliga să plătească datoriile. Noi purtăm corespondență intensă atât cu FIBA, cât și cu FRB. Ne dorim o rezolvare, nu fugim de ea, dar cerem înțelegere. La reuniunea președinților de club s-a discutat și despre criteriile de eligibilitate și va fi nevoie și aici de o politică echilibrată. Sunt destule cluburi cu probleme: noi avem acest diferend cu BAT-ul, alte grupări au datorii față de federație, există în multe locuri întârzieri salariale, dar toată lumea face eforturi ca lucrurile să evolueze în direcția corectă și sunt convins că se vor găsi cele mai bune căi” Ilie Trițoiu, președintele secției de baschet SCM Timișoara Condițiile de eligibilitate pentru sezonul viitor vor fi abordate tot cu acest prilej. Înscrierea în sezonul 2018/2019 al Ligii Naționale se va putea face până la 10 iunie. Clubul nostru are un diferend cu Tribunalul de Arbitraj pentru Baschet (BAT), de la Geneva, Elveția, dar s-a adresat Tribunalului Suprem Elvețian pentru anularea deciziei prin care BAT ne impune anumite plăți supradimensionate. Considerând că decizia BAT a fost luată fără consultarea tuturor actelor care să facă lumină în acest caz, oficialii viola solicită reexaminarea cazului și consideră că orice sancțiune trebuie suspendată până la primirea unui răspuns de la Tribunalul Suprem. Despre emiterea acestei acțiuni în anulare a fost informată și Federația Internațională, FIBA.
Ilie Trițoiu, președintele secției de baschet SCM Timișoara
 

Condițiile de eligibilitate pentru sezonul viitor vor fi abordate tot cu acest prilej. Înscrierea în sezonul 2018/2019 al Ligii Naționale se va putea face până la 10 iunie. 

Clubul nostru are un diferend cu Tribunalul de Arbitraj pentru Baschet (BAT), de la Geneva, Elveția, dar s-a adresat Tribunalului Suprem Elvețian pentru anularea deciziei prin care BAT ne impune anumite plăți supradimensionate. Considerând că decizia BAT a fost luată fără consultarea tuturor actelor care să facă lumină în acest caz, oficialii viola solicită reexaminarea cazului și consideră că orice sancțiune trebuie suspendată până la primirea unui răspuns de la Tribunalul Suprem. Despre emiterea acestei acțiuni în anulare a fost informată și Federația Internațională, FIBA.