Echipa de juniori a clubului nostru antrenată de Petru Czmor a participat la final de săptămână la turneul internațional Intercarpatica de la Buziaș, la invitația concitadinilor de la Vest Activ.  

Academia de Baschet pentru Timișoara a prezentat echipa U15, într-o competiție cu șase echipe din patru țări.  Leii mici au ocupat locul al treilea, după o finală mică tranșată în fața slovacilor de la KAC Jednota Kosice, cu 58- 47. 

”Mulțumim clubului Vest Activ pentru invitația la turneu. A fost unul bine organizat și util, care pe noi ne-a ajutat în testarea jucătorilor. Generația aceasta de juniori face trecerea de la U14 la U16 și avem câțiva băieți noi pe care vrem să-i integrăm. Sunt foarte mulțumit de unii jucători, alți mai au de crescut, dar meciurile de la turneu ne-au arătat unde și ce trebuie lucrat. Mai avem timp pentru reglaje, căci până la primul turneu al campionatului de juniori U16, unde vom concura sub sigla BC SCM Timișoara, mai este o lună”

Petru Czmor, antrenor Academia de Baschet pentru Timișoara

Rezultate complete BC SCM la trofeul Intercarpatica:

în grupe, KK Petrovgrad Zrenjanin (Serbia) - BC SCM Timișoara 47-45

BC SCM Timișoara - Obudai Kaszasok Budapesta (Ungaria) 59-46

semifinale, Vest Activ Timișoara - BC SCM Timișoara 65-63

finala mică, BC SCM Timișoara - KAC Jednota Kosice (Slovacia) 58-47

Turneul a fost câștigat de sârbii de la Petrovgrad Zrenjanin. 

 

Cu o săptămână înaintea primului meci oficial, echipa noastră a disputat o partidă de verificare în Serbia. Violeții au întâlnit prim-divizionara Tamis Pancevo și s-au aflat la conducere cu începere din sfertul secund. 

Tamiș Pancevo – BC Timișoara 67-71 (17-17, 17-18, 15-25, 18-11)

Burgess 20 puncte, 3 recuperări, Diaz 11 puncte, 5 recuperări, 3 pase decisive, 3 capace, Popa Calotă 10 puncte, Drăgușin 8 puncte, 6 recuperări, 2 pase decisive, Jeremic 8 puncte, 4 pase decisive, Komatina 6 puncte, 5 recuperări, 2 pase decisive, Tudor Gheorghe 6 puncte (2x3), Mijajlovic 2 puncte, 4 pase decisive, 2 recuperări, Tohătan 2 pase decisive.

”Este o victorie importantă, asupra căreia nu am avut dubii de la finalul sfertului prim. Nivelul de concentrare și ritmul de joc au fost bune, în fața unui adversar incomod, așa cum este orice echipă din Serbia, mai ales când evoluează acasă. Rezultatul ne dă un moral bun și sper să putem rezolva toate micile probleme medicale până la startul jocurilor oficiale”

Tudor Costescu, antrenorul BCT

Trupa antrenată de tripleta Costescu-Markovic-Bota joacă sâmbătă, 30 septembrie, cu SCM U Craiova, în deplasare, în prima manșă din turul I al Cupei României. 

 

KISKUNFÉLEGYHÁZA, Ungaria – Alb-violeții Timișoarei s-au clasat pe locul al doilea la Cupa Félegyházi, turneu organizat de prim-divizionara maghiară din Kecskemet. Baschetbaliștii noștri au pierdut finala jucată împotriva echipei gazdă, KTE-Duna Aszfalt, deși aveau avantaj spre finalul sfertului al treilea, 52-49. 

 

KTE-Duna Aszfalt - BC SCM Timișoara 85-69 (20-19, 20-18, 21-13, 24-15)

BCT, cinci de start: Tohătan 3 puncte, 3 pase decisive, Burgess 10 puncte, 4 recuperări, Jeremic 18 puncte, 5 recuperări, Komatina 6 puncte, Drăgușin 2 puncte. Veniți de pe bancă: Mijajlovic 3 puncte, 5 pase decisive, Calotă 15 puncte, 5 pase decisive, Diaz 8 puncte, 6 recuperări, 5 pase decisive, Păun 4 puncte, 3 recuperări

Kecskemet: Thompson 18 puncte, 4 recuperări.

 

Cu doi jucători din naționala Ungariei, calificată în optimile de finală ale Campionatului European care se încheie astăzi – Kemal  Karahodzic, un sârb naturalizat, și Krisztian Wittmann – gazdele s-au desprins în ultimele 12 minute, la o diferență ce nu reflectă desfășurarea partidei.

Trupa lui Costescu-Markovic-Bota a condus cu 7-2, iar pauza a găsit cele două formații la diferență de o posesie (40-37). Căpitanul Mladen Jeremic a înscris 16 puncte în prima repriză, cu procentaj de 80% la aruncările de trei puncte (4/5) și a fost bine sprijinit de Burgess și ”internaționalul” Calotă, prezent și el la Euro 2017.

În sfertul al treilea, Diaz a condus jocul Timișoarei, care a întors rezultatul. La avantaj de trei puncte, KTE a izbutit câteva coșuri de la distanță și contraatacuri rapide, care au dus la un run de 12-0. Băieții noștri au mai putut reușit doar o apropiere la două puncte, în sfertul al treilea, iar gazdele au luat cupa pregătită formației câștigătoare.

”Per total, a fost un meci mai reușit decât vineri, în fața unei echipe solide, care a avut constanță în joc și ne-a pus probleme. Nu întâmplător au trimis doi jucători la naționala Ungariei și ne bucurăm că am putut înfrunta o formație așa tare, ca să știm unde ne aflăm la această dată. Am stat aproape și diferența nu reflectă jocul, decât prin faptul că ei au reușit să se desprindă fără să mai aibă replică din partea noastră. Cert e că rămâne un meci pierdut, cu câteva momente de lipsă de luciditate și de joc de echipă. Am încercat să rezolvăm meciul individual și asta ne-a costat în atac, generând unele contraatacuri pe care ei le-au speculat. Practic, este important cum vom arăta pe 30 septembrie, dar semnele sunt bune”

Tudor Costescu, antrenorul BCT

În finala mică, Szedeak Szeged - Vojvodina Novi Sad 113-81.

Miercuri, 20 septembrie, violeții vor juca următorul meci amical, în Serbia, pe terenul formației ce a participat la recenta ediție a Cupei Timișoara, Kosarka Klub Vrșeț.

 

Campionatul European de baschet masculin propune în finala din această seară duelul ex-iugoslav Serbia – Slovenia. Slovenii au în echipă marea promisiune a baschetului European, Luka Doncic, un puști de 18 ani și jumătate. Baschetbalistul născut la 28 februarie 1999, la Ljubljana, evoluează la Real Madrid și a debutat în Euroligă încă din decembrie 2016.

Diferența de vârstă dintre sloven și jucătorul nostru Lucas Tohătan este de doar 16 zile – Doncic este ”vârstnicul” – iar carierele celor doi s-au intersectat. Se întâmpla în decembrie 2014, la Turneul Speranțelor Olimpice pentru naționale U16, de la Szekesfehervar, Ungaria, unde ambii au făcut parte din cinci-ul ideal: Luka Doncic, al doilea din stânga, și Lucas Tohătan, care a debutat în Liga Națională la 17 ani și 6 luni, al doilea din dreapta.

”A fost un eveniment foarte tare, cu opt echipe la start. Cred că atunci am făcut cel mai bun turneu din cariera mea: din câte îmi amintesc, nu a existat meci în care să înscriu mai puțin de 20 de puncte”

Lucas Tohătan

Doncic a fost declarat MVP al acelui turneu, iar acum este deja unul dintre oamenii de bază ai naționalei de seniori a Sloveniei, cu medii de 15,8 puncte, 8,3 recuperări și 3,8 pase decisive/meci, înaintea partidei finale.

Tohătan s-a antrenat atât vara trecută, cât și în acest an cu naționala de seniori a României, dar în cele din urmă a jucat la Euro 2017 al juniorilor sub 18 ani, unde România se află în divizia B. 

Tricolorul a debutat în Liga Națională sezonul trecut, pe care l-a început la Olimpic Baia Mare. În februarie 2017, s-a transferat la echipa noastră, unde constant a primit încredere din partea echipei tehnice. Sezonul 2017/2018 se anunță și mai promițător pentru Tohătan, deoarece intră în vigoare regula jucătorului sub 23 de ani, pe care echipele din Liga Națională trebuie să-l aibă pe teren pe parcursul întregului prim sfert. 

 

KISKUNFELEGYHAZA (Ungaria) - Echipa noastră s-a calificat  în finala turneului organizat de clubul maghiar Kecskemet, Cupa Felegyhazi. Formația antrenată de tripleta Costescu-Markovic-Bota a trecut de Szedeak Szeged, echipă din prima ligă maghiară, care a încheiat sezonul precedent pe locul al optulea.

BC SCM Timișoara – Naturtex SZTE Szedeak Szeged 72-61 (21-16, 18-22, 14-13, 19-10)

BCT, cinci de start: Tohătan 6 puncte, Burgess 4 puncte, Jeremic 15 puncte, 3 recuperări, Komatina 9 puncte, Diaz 12 puncte, 10 recuperări. Veniți de pe bancă: Mijajlovic 12 puncte, 2 recuperări, Calotă 10 puncte, 3 recuperări, Drăgușin 3 recuperări, Păun 4 puncte, 3 recuperări, Penciu. 

Szeged: Sulovic 11 puncte, 5 recuperări

 

Echipa noastră s-a aflat la conducere în mare parte a meciului, dar desprinderea s-a produs în ultimul sfert, pe câteva contraatacuri reușite și pe o prospețime remarcabilă, ținând cont că băieții au făcut deplasarea în ziua jocului. 

Revenit de la lotul național, Popa-Calotă a fost folosit vreme de 22 de minute, iar aportul său a venit încă din primul sfert, când Timișoara a avut de anulat deficitul de șapte puncte (4-11). În schimb, Tudor Gheorghe, cu probleme minore la gleznă, a fost menajat. 

Milos Komatina este singurul baschetbalist din echipa viola care a evoluat mai mult de 30 de minute în acest meci (31), iar juniorul de 16 ani Bogdan Penciu, aflat la doar al doilea său meci la formația de seniori, a jucat în ultimele 92 de secunde.

”Este important că am câștigat, pentru moral. A fost un meci încâlcit, dar totuși avem o organizare ofensivă tot mai bună și asta ne-a ajutat să momentele importante, când am reușit să marcăm coșurile ce ne-au adus desprinderea. Faptul că venim de pe drum poate și-a pus amprenta asupra nivelului de intensitate și efort al băieților, dar am avut momente foarte bune și de contraatac, de apărare individuală și colectivă. Eu consider că am crescut față de partidele de acum o săptămână. Trebuie să învățăm să câștigăm orice fel de meciuri”

Tudor Costescu, antrenorul BCT

Gruparea din Szeged este antrenată de Andjelko Mandic, fost jucător și antrenor în România, la Oradea, Craiova, Pitești și Iași. De asemenea, Szedeak l-a avut în teren pe Andrija Ciric, fost la BC Mureș Tg. Mureș.

Formația noastră va juca finala turneului, mâine (sâmbătă), de la ora 20,00, cu câștigătoarea dintre Kecskemet și Novi Sad. Partidele acestui patrulater se dispută la Kiskunfelegyhaza, o localitate la 25 de kilometri depărtare de Kecskemet. 

 

ACTUALIZARE. Vom disputa finala turneului de la ora 20:00, în compania gazdei din Kecskemet, KTE Duna Aszfalt, care a dispus cu 105-65 de Vojvodina Novi Sad. Adversarul din finală are aceleași culori cu cele ale clubului nostru, alb și violet, și îl are în echipă pe fostul nostru jucător, Marko Djerasimovic.