Turul Ligii Naționale de baschet masculin s-a încheiat pentru echipa noastră cu un meci pe teren propriu, împotriva revelației SCM U Craiova. Jocul a fost extrem de echilibrat cu 20 (!) de modificări ale echipei aflate la conducere și 16 momente de egalitate, în cele 40 de minute. 

”Am trecut printr-o perioadă foarte grea în ultimele 10-15 zile, dar chiar și așa am încercat să rămânem concentrați și ne-a reușit în proporție foarte mare, dar nu am reușit a treia victorie consecutivă. Despre meci: cert este că nu avem statutul altor echipe și nici nu cerem să avem un statut special, dar au fost multe faze cu semne de întrebare. E vorba despre cele din ultimul minut, dar și despre aceea când nu ni s-a validat un coș de două puncte, când mingea era în coborâre, iar apoi Craiova a marcat o triță pe contratac. În loc să ne distanțăm noi la șase puncte, s-au apropiat adversarii la unul singur”
Miodrag Perisic, antrenor SCMT

 

Nici un sfert nu s-a încheiat la mai mult de un punct diferență și nici o formație nu a condus la mai mult de patru lungimi. Alb-violeții au intrat cu avantaj în ultimul minut, 71-70, dar fazele cele mai controversate s-au derulat în ultimele zece secunde, de la scorul 73-72 pentru echipa lui Perisic și Bota, după liberele înscrise de Vukosavljevic. 

Craiova a avut posesia după un timeout și i s-au acordat două aruncări libere, cu 3.8 secunde rămase de joc. Morris Curry le-a transformat pentru 73-74, iar ai noștri au mai avut o posesie: după repunere, Vladan Vukosavljevic a primit mingea, într-o fază similară cu cea precedentă, dar sub panoul craiovean nu s-a fluierat fault asupra pivotului nostru și oltenii s-au impus la distanța minimă. 

Partida a fost arbitrată de Bogdan Podar (Cluj), Bukuresti Laszlo (Sovata) și Ionuț Moraru (Cluj). 

SCM Timișoara – SCM U Craiova 73-74 (14-13, 21-22, 15-16, 23-23)

Timișoara: Vukosavljevic 26 puncte, 11 recuperări, Randolph 15 puncte, 5 recuperări, Pesakovic 12 puncte, 2 recuperări, 3 pase decisive, Baciu 8 puncte, 2 recuperări, Komatina 7 puncte, 5 recuperări, Diculescu 3 puncte, 3 recuperări, Brown 2 puncte, 3 recuperări, 3 pase decisive, 2 intercepții, Calotă 6 pase decisive, Coconea 3 recuperări, 2 pase decisive, Stojadinovic 2 recuperări 

Craiova: Curry 21 puncte, 2 recuperări, 3 pase decisive, 2 intercepții

Campionatul se întrerupe pentru meciul România – Kosovo, din preliminariile Campionatului European de seniori. În prima etapă din retur, băieții noștri vor juca pe teren propriu, cu CSM Oradea, în primul weekend din luna decembrie.

Seria de meciuri pe teren propriu a continuat bine pentru echipa noastră. Trupa antrenată de Perisic și Bota a trecut și de Dinamo Știința București, a doua victorie a sezonului și al doilea succes consecutiv. 

”Sunt mulțumit de apărare, pentru că nu e ușor de jucat cu Dinamo, o echipă care a pierdut doar pe final de meci cu Sibiul, a cedat la diferențe mici cu alte echipe puternice. Diferența în clasament era de doar un punct între noi, înaintea etapei, așa că ne-am așteptat la un meci greu. După pauza mare, am reglat lucrurile, am încasat foarte puține puncte și ne-am desprins. Apărarea a fost cheia partidei”
Antrenorul SCM Timișoara, Miodrag Perisic

 

Startul a fost consistent, echipa noastră s-a aflat mereu la conducere, iar desprinderea din primul sfert – 24-16, minutul 8 – părea că va duce partida pe făgașul dorit. ”Am permis adversarului să se apropie într-un moment când puteam menține controlul meciului. Încă se vede lipsa experienței”, avea să spună tehnicianul nostru, Miodrag Perisic la finalul partidei.

Revenirea bucureștenilor a fost atât de incisivă încât au ajuns în avantaj de două posesii – 37-31, min. 14. Băieții noștri au reechilibrat partida înaintea pauzei mari, dar Dinamo a plecat pe plus la vestiare, 44-42.

Repriza a doua a însemnat o apărare foarte bună a alb-violeților, care au încasat numai 26 de puncte în ultimele 20 de minute. Imediat după odihnă, echipa noastră a marcat zece puncte fără a primi vreunul, ceea ce a înclinat balanța definitiv. Diferența maximă s-a făcut cu două minute înaintea finalului – 79-63 – iar ecartul s-a stabilit la 13 puncte. 

 

SCM Timișoara–Dinamo Știința București 83-70 (29-24, 13-20, 20-12, 21-14)

Timișoara: Vukosavljevic 23 puncte, 7 recuperări, 3 intercepții, Brown 19 puncte, 8 recuperări, 2 pase decisive, Komatina 11 puncte, 5 recuperări, 2 pase decisive, Calotă 10 puncte, 2 pase decisive, Randolph 8 puncte, 4 recuperări, 4 pase decisive, Pesakovic 8 puncte, 3 recuperări, 3 pase decisive, 2 intercepții, Diculescu 2 puncte, 3 recuperări, Stojadinovic 2puncte, 4 recuperări, Baciu 9 recuperări

Dinamo: Vrkic 21 puncte, 3 recuperări, Baker 21 puncte, 8 recuperări

 

Partida ar fi trebuit să aibă loc la București, dar cum în sala Dinamo este montat un covor special pentru meciurile de handbal din Champions League, alb-roșii au cerut ca partida să se joace la Timișoara, iar în retur cele două formații să se înfrunte în Capitală. 

În pauza partidei, clubul nostru a organizat pe parchetul sălii Constantin Jude un concurs de aruncări libere ai cărui câștigători au intrat în posesia unor invitații pentru următorul meci: runda viitoare, violeții vor juca tot acasă, cu SCMU Craiova, luni, 19 noiembrie, de la ora 18,00.

 

E obișnuit cu aerul tare al înălțimilor. Horia Colibășanu a urcat numeroase vârfuri de peste 8.000 de metri. K2, aflat la 8.611 m, a fost primul, în urmă cu 14 ani. Au urmat Manaslu (8.163 m), Dhaulagiri (8.167 m), Shishapangma (8.013 m),  Annapurna (8.091 m),  Makalu (8.481 m), Lhotse (8516 m), din nou Manaslu (8.163 m), iar anul trecut a fost acolo de unde nu mai ai cum urca, pe Everest (8848m), o premieră românească, pentru că a urcat fără oxigen suplimentar. Una dintre multele premiere ale celui care este cetățean de onoare al Timișoarei și duce numele orașului în toată lumea.

Acum, Horia Colibășanu este invitatul giganților de sub panou pentru a oferi aruncarea simbolică de start a meciului SCM Timișoara – Dinamo Știința București, de sâmbătă, 10 noiembrie, ora 18,00. Partida va avea loc la sala Constantin Jude. 

"Pe Everest nu e așa de greu să urci, cât să cobori. Coborârea a fost foarte grea, am reușit să supraviețuiesc, au fost câteva momente la limită. La coborârea de pe vârf, în prima tabară, am adormit, nu am mai reusit nici măcar să sun acasă, am fost foarte obosit.Peste 1.000 de oameni au încercat să urce vârful, cei mai multi au folosit oxigen și șerpași. Partenerul german cu care ar fi trebuit să cuceresc vârful a ales sa mearga cu un serpas, dar eu m-am descurcat singur"
Horia Colibasanu, după expediția Everest 2017

 

Sus pe munte, sunt multe momente crunte: situații greu de depășit, clipe când ești atât de aproape de a renunța, zile când trebuie să iei decizii de viață și de moarte. Așa a fost și în 2008, când Horia, spaniolul Inaki Ochoa de Olza şi canadianul Don Bowie au atacat Annapurna. La 7.400 de metri, în drum spre vârful de la cota 8.091 vremea a devenit severă. "Deja a trecut mai mult de o săptămână de cand aici ninge zilnic. În fiecare zi am incercat sa facem puțină miscare. În cel mai rau caz, atunci cand pantele din jurul taberei erau incarcate cu zapada, am dat la lopată câte 3-4 metri cubi de zăpadă. Tot mai bine decât să stăm să ne uitam cum ninge", nota Horia în jurnalul său. Alpiniștii au fost nevoiți să renunțe, dar pe drumul de coborâre, Inaki suferă o leziune cerebrală, complicată de afecţiuni pulmonare. Horia îl îngrijește, vine în ajutor și alpinistul elvețian Ueli Steck, aflat în preajmă, însă medicii trimiși de la Pamplona, Spania, nu mai pot urca din cauza condițiilor meteo. După cinci zile de imobilizare și semi-inconștiență, plămânii ibericului cedează… La dorința familiei, Inaki Ochoa de Olza a fost înmormântat acolo, pe munte. 

În semn de recunoaștere pentru eforturile de a-și salva colegul, Guvernul Navarrei i-a acordat timișoreanului Horia Colibășanu medalia de aur „Meritul Sportiv“. 

Nici un astfel de eveniment nu l-a oprit pe Horia să-și împlinească visul. Doi ani mai târziu, în 2010, a cucerit Annapurna, locul unde a pierit Inaki, iar apoi au urmat constant ”optmiari”. Anul trecut a fost Everestul: ”Mi-a fost furat cortul la altitudinea de 7.700 de metri, probabil de către șerpasi, a trebuit destul de mult sa improvizez si mi-a fost destul de greu. A fost destul de periculos. In principiu, ar fi trebuit sa ma intorc cand am vazut ca nu mai am cortul. A trebuit sa ma descurc, sa ma imprietenesc cu niste serpași, să dormim împreună într-un cort. Am dormit in cort cu încă trei serpasi, am stat într-un colț, nu am reusit sa ma hidratez, sa ma alimentez bine. A fost periculos, poate a doua oara nu as mai face acest lucru. Problemele cu alimentația si cu hidratarea duc la oboseală extremă dupa ce ai atins varful", povestește cel ce la Timișoara profesează ca medic stomatolog.

 

Băieții noștri joacă și etapa aceasta la sala Constantin Jude și întâlnesc din nou o echipă din București. Runda a VI-a a Ligii Naționale propune partida SCM Timișoara - Dinamo Știința București, sâmbătă, de la ora 18,00.

”Este un meci important, pentru că întotdeauna meciul care urmează este cel important. Băieții se antrenează foarte bine, nu avem nicio accidentare, iar la ședințele de pregătire se vede că jucătorii se înțeleg tot mai bine, ceea ce îmi dă încredere. Dinamo are, ca noi, șase străini și este o echipă, asemenea nouă, o echipă de buget redus. Avem potențial să câștigăm, totul depinde de noi. Sper ca acesta să fie doar un pas în plus și să continuăm cu victorii”
antrenorul SCM Timișoara, Miodrag Perisic

 

Conform programului stabilit la începutul sezonului, partida urma să se joace la București. Dinamo Știința a cerut însă ca meciul din tur să aibă loc la Timișoara, iar cel din retur în București. Gruparea bucureșteană este nouă în peisajul baschetului românesc și s-a format în vara acestui an, din fuziunea secțiilor de baschet ale cluburilor Știința și Dinamo. Antrenorul echipei este Tudor Costescu, cel ce a avut două mandate de tehnician la Timișoara. 

Pivotul Cătălin Baciu afirmă că succesul cu Steaua, din etapa precedentă, dă un impuls echipei: ”A fost un început mai greu de campionat, dar victoria cu Steaua poate fi startul unui parcurs bun. Emoțional va fi o înfruntare dificilă, căci am lega victoriile dacă am învinge; cred că avem mai multă experiență și ne putem impune”

***

Programele de meci vor fi disponibile la intrarea în sală, cu subiecte interesante. Veți afla amănunte savuroase despre liderul nostru la capitolul recuperări, Sherwood Brown: ”Nu mi-am mai tuns părul de 14 ani. Sunt născut în zodia Leului (n.r. – 2 august 1991), iar leul are coamă. Eu am coamă, leul are coamă, lucrurile se leagă”. De asemenea, aveți loturile celor două echipe, clasamentul, puteți citi avancronica partidei și vedea care sunt liderii formației noastre la capitolele puncte, recuperări, pase decisive. 

Aruncarea simbolică de start va fi oferită de un cetățean de onoare al Timișoarei, alpinistul Horia Colibășanu

 

Echipa noastră a depășit una dintre reprezentantele României în cupele europene, în etapa a V-a a Ligii Naționale. Alb-violeții au învins Steaua București, la sala Constantin Jude, după un meci în care s-au aflat la conducere vreme de 38 de minute și trei secunde.

”Da, am câștigat mai ușor decât ne așteptam și asta mă mulțumește. În acest moment al traseului nostru, este important că ne-am descătușat și am învins. Urme ale presiunii s-au văzut, mai ales la aruncările de trei puncte, unde nu am stat foarte bine, dar ne-am apărat extrem de serios și am ținut echipa adversă la un punctaj foarte scăzut. Am controlat tot meciul și asta nu e puțin într-un lot în care sunt mulți jucători noi și încă nu se înțeleg pe teren ca atunci când ai toate mecanismele puse la punct. Ne bucurăm o zi, iar de mâine începem pregătirea următorului joc”
Miodrag Perisic, antrenor principal SCM Timișoara

 

Gruparea din București a condus doar în startul partidei (2-0), dar reușitele lui Brown, Diculescu și Randolph au făcut 6-2. Steaua a egalat la 7, pentru ca apoi să urmeze o nouă desprinderea, 15-7. După 15-13, gruparea roș-albastră nu a mai avut nicio replică și am avut distanțarea decisivă, la 21-13. Diferența a fost de șase puncte, după primul sfert, de 15 puncte, la pauza mare și de 22 de lungimi înaintea ultimului sfert. 

Cu o defensivă foarte bună, SCM Timișoara a stabilit ecartul maxim la 25 de puncte (62-37), spre finele sfertului al treilea. Trupa lui Perisic și Bota a avut nouă marcatori pe foaia de arbitraj, iar patru dintre ei au fost în double-digit. 

SCM Timișoara- Steaua București 78-62 (19-13, 23-14, 22-15, 14-15)

Timișoara: Vukosavljevic 15 puncte, 9 recuperări, Randolph 13 puncte, Brown 12 puncte, 8 recuperări, Pesakovic 11 puncte, 3 intercepții, Calotă 8 puncte, 8 recuperări, 4 pase decisive, 2 intercepții, Komatina 7 puncte, 4 pase decisive, Stojadinovic 6 puncte, 4 recuperări, Baciu 4 puncte, Diculescu 2 puncte, 4 recuperări, 2 pase decisive, 2 intercepții, Coconea 2 recuperări

Steaua: Vlahovic 16 puncte, 5 recuperări, 2 pase decisive

Băieții noștri joacă pe teren propriu și etapa viitoare, sâmbătă, 10 noiembrie, de la ora 18,00, cu Dinamo Știința București, formație antrenată de fostul nostru technician, Tudor Costescu.