Echipa noastră va începe la toamnă al 33-lea sezon consecutiv în elita baschetului masculin românesc și îl va aborda cu un pivot belgian în lot. Este vorba despre Amaury Gorgemans, care a jucat în ultimele opt sezoane în EuroMillions Basketball, prima divizie a țării sale natale. 

“Gorgermans este un pivot mobil, un strech 5, care pentru înălțimea lui se mișcă destul de repede. Nu reprezintă un clasic post-up 5, ci calitatea lui principală este mobilitatea. A contat foarte mult și dorința lui de afirmare într-un campionat diferit de cel belgian și din primele discuții am simțit că acest jucător va aduce un plus de energie, chiar dacă nu este fundaș sau extremă”
Dragan Petricevic, antrenorul SCM Timișoara
 

Gorgemans vine de la una dintre semifinalistele campionatului, Basic-Fit Brussels. Formația din capitala Belgiei a terminat sezonul regular pe locul al patrulea, apoi a învins în sferturi Belfius Mons (2-0 la partide), dar a cedat în penultimul act cu Antwerp Giants, câștigătoarea sezonului regular (0-2). 

Amaury – născut la 9 martie 1992, 213 cm, 107 kg – a avut în precedentul sezon medii de 4.5 puncte, 2.8 recuperări, 0.2 pase decisive/meci, în 26 de partide. El nu a făcut parte din cinciul de start în nici una dintre ele, având o medie de 11.8 minute/partide. Cea mai bună prestație a sezonului 2018/2019 a reușit-o în victoria cu Kangoeroes Basket Mechelen (68–61), din sezonul regular, când a adunat 16 puncte, 4 recuperări, în 25 minute pe parchet. Mechelen este formația unde campionatul trecut a evoluat Alexandru Olah, jucătorul format la CSS Bega Timișoara. 

Citiți și: „From Mirel with Love”: Mirel Dragoste se îmbracă în alb-violet

Noul nostru pivot se află la prima experiență în afara țării sale natale. Ca senior, a jucat doar în liga de elită a Belgiei: șase sezoane la Belfius Mons-Hainaut  (2011–2017), câte unul pentru Spirou Charleroi (2017/2018) și pentru Basic-Fit Brussels (2018/2019). 

Cu echipele din Mons și Charleroi, Gorgemans a evoluat și în cupele europene, în Eurochallenge și în Europe Cup.

 

Unul dintre cei mai experimentați jucători din lotul nostru va continua în alb-violet. Extrema Milos Komatina a ales prelungirea contractului și va ajunge la al patrulea sezon consecutiv sub culorile Timișoarei. 

„Komatina este unul dintre cele mai frumoase caractere cu care am avut ocazia să lucrez. Mă bucur mult să-l avem din nou alături de noi: începe al patrulea sezon la Timisoara și avem mare nevoie de valoarea și experiența sa. Este un exemplu de modestie, de bun simț și familist adevărat. Totodată, el este singurul jucător care nu a lipsit de la nici un antrenament si care nu s-a accidentat niciodată, în această perioadă, dovadă a seriozității și a importanței pe care o acordă pregătirii”
Ilie Trițoiu, președintele Baschet SCM Timișoara
 

Muntenegreanul a sosit la Timișoara în vara anului 2016, venind de la campioana statului Bosniei-Herţegovina, Igokea Aleksandrovac. Milos este dublu campion al Bosniei, în 2013 și 2016, ani când echipa sa, Igokea, a cucerit și cupa. El a mai câștigat titlul și cupa în Muntenegru, în 2014, cu Buducnost Podgorica, formație ce a evoluat, sezonul trecut, în Euroligă.

Baschetbalistul nostru cu numărul 9 a avut medii de 6.2 puncte, 3.4 recuperări și 1.6 pase decisive/meci, în sezonul 2018/2019. Recordul său stagional de puncte marcate este 17, într-un meci cu Dinamo și într-altul cu BCM U FC Argeș Pitești, ambele din grupa locurilor 5-8. 

„Koma” - care în septembrie va împlini 35 de ani - a înscris coșul decisiv al uneia dintre cele mai frumoase victorii din sezonul trecut, cea de pe terenul campioanei CSM Oradea, 88-85, în prima etapă din Top 6. 

În precedentele două sezoane la Timișoara, Milos Koamtina a avut medii de puncte de 12.3 (2016/2017) și 9.7 (2017/2018). 

Foto: Milos Komatina a vorbit despre baschet și despre familia sa, într-un program de meci din noiembrie 2018, despre care puteți citi detalii AICI

 

 

Sherwood Brown a ales continuitatea. Americanul născut la 2 august 1991 va continua alături de echipa noastră, la care sosea în vara anului trecut. 

„Sherwood Brown este tipul de jucător pe care și-l doreste orice antrenor, om de echipă, harnic, neconflictual și care face foarte bine ambele faze ale jocului. Este puternic pe pătrunderi, are mână bună de trei puncte si la libere. În câteva cuvinte: un jucător esențial în cadrul grupului”
Ilie Trițoiu, președintele Baschet SCM Timișoara
 

Jucător înalt de 1.93 metri și care evoluează la poziția 3, Brown a fost foarte apreciat de suporterii timișoreni și a contribuit din plin la multe dintre victoriile obținute în sezonul 2018/2019. 

Sherwood Brown nu a lipsit de la nici unul dintre cele 34 de meciuri de campionat disputate de echipa noastră. El a avut medii de 13,4 puncte, 5,6 recuperări, 1,8 pase decisive/partidă, cu un index mediu al eficienței de 14,41. 

Reperele sale sunt meciul cu Piteștiul, din Top 6 (la 1 aprilie 2019), când a adunat 30 puncte și 12 recuperări, și înfruntarea cu Dinamo, din grupa locurilor 5-8 (la 15 mai 2019), când a reușit 26 puncte și 11 recuperări.

Sherwood a ajuns la Timișoara de la Al Ittihad, formație din Arabia Saudită, după ce jucase anterior la Florida Gulf Coast (NCAA, SUA), Maccabi Haifa (Israel), Maine Red Claws (G-League, SUA), Fuerza Guinda de Nogales (Mexic) și Byblos Club (unde a cucerit cupa și supercupa Libanului, în 2016).

Citiți și: Troy Franklin, omul care „aduce mingea”

Americanul a făcut impresie în România și cu pletele sale, ce au o poveste interesantă: ”Nu mi-am mai tuns părul de aproape 15 ani. Sunt născut în zodia Leului, iar leul are coamă. Eu am coamă, leul are coamă, lucrurile se leagă”, afirmă extrema care acum face parte din trupa ”leilor din Banat” și căruia, în timpul liber, îi plac Play Station-ul și filmele horror.

 

Grupul jucătorilor U23 din echipa noastră propune de astăzi un nume nou. Este vorba despre un baschetbalist de poziția 3, ce vine de la U-BT Cluj-Napoca, Anders Abu Teir.

„Sunt foarte încântat să mă alătur clubului din Timișoara. Pe de o parte, sunt entuziasmat și nerăbdător să joc pentru această echipă, în sezonul ce urmează, pe de altă parte sunt puțin emoționat, căci plec prima oară de acasă, iar Timișoara este orașul ales. Mereu mi-au plăcut provocările și sunt gata să mă acomodez. Am auzit doar lucruri bune despre antrenorul Dragan Petricevic și sunt sigur că sub coordonarea sa vom reuși să ajungem la potențialul maxim ca jucători, iar ca echipă să ne atingem pentru sezonul 2019/2020”
Anders Abu Teir
 

Anders s-a născut în Danemarca, la Nykøbing, pe 14 august 1997, dar la vârstă de opt ani familia sa a ales Clujul. Acolo a început baschetul, când avea zece ani, la U-BT.  Aceasta a fost singura echipă la care a jucat până în vara acestui an, când a acceptat oferta clubului nostru.

Abu Teir a fost în patru rânduri campion național de juniori, cu U-BT Cluj-Napoca, la categoriile U14, U17, U18 și U20. A avut două convocări la loturile naționale U14 și U20.

Sezonul trecut, cu U-BT Cluj, el a făcut parte din lotul care a cucerit Supercupa și Cupa României, dar și bronzul Ligii Naționale. A jucat în șase meciuri de campionat, cu o medie de patru minute și cinci secunde/partidă. 

Bun venit în alb-violet, Anders!

Foto: Manases Sandor | u-bt.ro

 

 

Sezonul 2019/2020 propune pentru postul de conducător de joc al echipei noastre un fundaș american care a evoluat în NCAA, dar are experiență și în Europa. Este vorba despre Troy Franklin, ce se va afla la prima experiență în România.

„Troy este un jucător care va aduce un plus de forță în atac, și prin capacitatea lui de a înscrie, dar si pentru calitățile de pasator. Sper să se acomodeze bine în campionatul nostru, deoarece este greu pentru un fundaș să joace în Romania, unde sunt mulți apărători buni, dar daca reuseste va fi un jucător important in roster-ul echipei noastre”
Dragan Petricevic, antrenorul SCM Timișoara
 

Troy are 29 de ani – născut la 7 noiembrie 1989, la Baltimore – și măsoară 1.83 m. El a jucat patru sezoane în campionatul universitar american, trei pentru Towson Tigers (2008-2011) și unul pentru Coppin State (2012-2013). 

După terminarea studiilor, a trecut în Europa, jucând în țări cu baschet puternic – Lituania, Slovenia (actuala campioană a Europei) – dar și în campionate precum cel danez și cel bulgar. Baschetbalist spectaculos, Troy Franklin a fost apreciat de fani echipelor la care a fost legitimat, pe bătrânul continent. 

Sezonul trecut, a evoluat pentru două echipe: Jonavos SK (Lituania) și Academic Bultex Plovdiv (Bulgaria), unde s-a transferat în februarie 2019. Cu Academic, a fost implicat atât în cele două competiții interne – campionat și cupă – cât și în Liga Balcanică, jucând în total 16 partide cu medii de 14.9 puncte, 6.0 pase decisive,  3.4 recuperări, 1.9 intercepții, în 30.3 minute/meci. 

Anterior, la Team FOG Næstved, în Danemarca, a fost cel mai bun jucător din prima divizie, la capitolul „intercepții”, în două rânduri, în sezoanele 2015/2016 și  2017/2018, cu medii de 2.2 și, respectiv, 2.1. În plus, în campionatul 2017/2018, a adăugat cifre de 17,2 puncte și 3.0 recuperări/meci.

În sezonul 2016/2017, când a jucat în Slovenia, Troy a înregistrat 12,9 puncte/ meci pentru Sixt Primorska.   

Citiți și: Internaționalul de tineret Alexandru Coconea continuă la Timișoara

 

Foto: Troy Franklin (23) a evoluat în Slovenia, pentru Sixt Primorska, în campionatul 2016/2017 | www.kkprimorska.si