All Star Game-ul baschetului masculin românesc va opune Selecționatele Nordului și Sudului, într-un meci care va fi găzduit de Sfântu Gheorghe, la data de 14 februarie 2018. Federația Română de Baschet a deschis votul pentru selectarea celor ce vor evolua în Meciul Stelelor, iar 12 reprezentanți ai clubului nostru se află pe listă:

Point Guard: Tudor Gheorghe, Lucas Tohătan, Igor Mijajlovic

Shooting Guard: Octavian Popa Calotă, Mladen Jeremic

Small Forward: Bogdan Penciu, Jordan Burgess

Power Forward: Georgian Păun, Milos Komatina

Pivot: Ionuț Drăgușin, Adrian Diaz. Jucătorii noștri și antrenorul principal Tudor Costescu pot fi votați pentru Selecționata Nordului. 

Publicul are o pondere de 30% în votul pentru All StarGame, celelalte procente fiind împărțite de mass-media (30%) și votul tehnic (FRB, CC Antrenori, 40%). Votul poate fi exprimat pe site-ul oficial al Federației, AICI, până la data de 28 ianuarie.

Este obligatoriu să cuprindeți cel puțin un jucător sub 23 de ani în fiecare din cele două echipe pe care le alegeți. 

Meciul Stelelor are loc în aceeași sală în care se joacă turneul Final 8 al Cupei României, adică la noua sală din Sfântu Gheorghe. BC SCM Timișoara este calificată la acest turneu final și va juca în sferturile de finală cu CSU Sibiu, la 10 februarie. 

Echipa antrenată de Petru Czmor va disputa  de vineri până duminică (19-21 ianuarie) primul turneu din faza secundă a întrecerii interne. Violeții U16 se vor lupta cu CSS Târgoviște, LPS Tg Mureș, CSU Ploiești, Steaua2 București și CSU Știința București. 

”Nu ne cunoaștem foarte bine viitori adversari, dar mergem la Târgoviște ca să jucăm un baschet agreabil și să ne batem pentru fiecare șansă”
Petru Czmor, antrenorul SCM Timișoara U16
 

SCM Timișoara s-a calificat de pe locul al treilea al Grupei 3, cu 12 puncte, din patru victorii și patru înfrângeri. Prima fază a constat din două turnee jucate la finalul lunii octombrie, la Oradea, și la începutul lunii decembrie, la Sighetu Marmației. 

Iată rezultatele timișorenilor din prima fază:

26 octombrie, LPS Bihorul 1 Oradea – SCM Timișoara 89-39

27 octombrie, CSS Sighet - SCM Timișoara 99-50

28 octombrie, SCM Timișoara - LPS Bihorul 2 Oradea 77-55

29 octombrie, SCM Timișoara – Viitorul U Cluj Napoca 64-58

1 decembrie, CSS Sighet - SCM Timișoara 102-45

2 decembrie, SCM Timișoara - LPS Bihorul 2 Oradea 89-75

2 decembrie, LPS Bihorul 1 Oradea - SCM Timișoara 76-31

3 decembrie, SCM Timișoara - Viitorul U Cluj Napoca 89-49

Pe primele două locuri în grupă s-au situat CSS Sighet și LPS Bihorul 1 Oradea, cu câte 15 puncte. 

”Echipa noastră este cel puțin pe jumătate în formare. Mulți dintre jucători sunt născuți în 2003, cu un an mai tineri decât adversarii lor. Vreau, totuși, să remarc puterea lor de luptă, dedicația și progresele făcute. Vom lucra în continuare la individualizare, dar și la aspectele jocului colectiv, așa încât să facem o figură cât mai bună în faza a doua”
Petru Czmor, antrenorul SCM Timișoara U16
 

Faza a doua a campionatului se joacă sub forma a două turnee, după acesta de la Târgoviște urmând a se disputa unul în București, în februarie. Primele trei clasate se califică în faza superioară. 

Componența lotului timișorean este următoarea: Aleksa Radojicic, Ștefan Cenușe, Sasha Ardelean, Andrei Damian, Mihai Damian, Șerban Goia, Robert Schipor, Luca Stoicov, Darius Zaharia, Aleksandr Giurcovici, Igor Chiru, Lucian Șerbănescu, Simon Balea, Rareș Bordea, Alexandru Boldor

 

Echipa noastră dispută un nou meci împotriva unei contracandidate la calificarea în grupa locurilor 1-6. Alb-violeții se deplasează la Sibiu, pentru a întâlnită o formație cu procentaj 100% pe teren propriu: sezonul acesta, CSU a câștigat toate cele opt partide jucate la sala Transilvania, în Liga Națională.

”Un meci dificil, mai ales că îl jucăm în deplasare. Sibiul este o echipă care acasă se comportă excelent, foarte agresivă, atletică și are un scorer foarte valoros, mă refer la Laser. Chiar dacă poate plecăm cu șansa a doua, noi nu ne gândim la înfrângere. Avem atuuri de partea noastră, cred că pe parcursul turului jocul nostru a arătat destul de bine și, după căderea de formă de după partida cu Clujul, ne putem reveni la un parcurs bun, cu atât mai mult cu cât după trei săptămâni vom avea întreg lotul valid”
Tudor Costescu, antrenorul SCM BC
 

CSU și gruparea noastră fac parte din grupul celor trei echipe care au câte 22 de puncte și impart pozițiile 2-4 din clasamentul Ligii Naționale. De altfel, lupta este foarte strânsă în prima jumătate a clasamentului, formațiile de pe locurile 5 și 6 fiind la un singur punct în spate:

2. BC SCM Timișoara 22 puncte

3. Steaua 22 puncte

4. CSU Sibiu 22 puncte

5. CSM Oradea 21 puncte

6. BCMU Pitești 21 puncte

În tur, în etapa a III-a a campionatului, alb-violeții s-au impus la sala Constantin Jude, cu 92-78, meci în care Mladen Jeremic a reușit 23 de puncte și 4 pase decisive. Confruntarea din sala Transilvania are loc sâmbătă, 13 ianuarie, de la ora 19.15, contează pentru etapa a XIV-a și poate fi urmărită la Digi Sport 4. 

Trei dintre jucătorii formației noastre au evoluat de-a lungul timpului pentru CSU Sibiu: Octavian Popa Calotă, Georgian Păun și Igor Mijajlovic, ultimul venit chiar în vara lui 2017 de la gruparea de pe Cibin. Calotă și Mijajlovic au fost căpitani de echipă la trupa ardeleană. Pe de altă parte, Bogdan Popescu, trecut pe la Timișoara, a revenit la CSU Sibiu. 

Timișoara și Sibiul se vor întâlni și la turneul final al Cupei României, ce va avea loc în prima jumătate a lunii viitoare, la Sfântu Gheorghe.  BCT și CSU se vor confrunta în sferturile de finală. 

 

CSU Sibiu a reușit să-și ia revanșa în fața echipei noastre pentru înfrângerea suferită în turul campionatului. Alb-violeții au menținut echilibrul o jumătate de meci, dar gazdele s-au desprins în sfertul al treilea. 

”Nu am izbutit să ducem până la sfârșit planul tactic stabilit. Am avut momente de cădere, speculate de adversari, și nu am rezistat presiunii fizice constante la care ne-a supus echipa gazdă. A fost vorba pe alocuri și despre pierderea concentrării, a minții limpezi. Nu ne place cum a arătat baschetul nostru, dar urmează o perioadă de partide cu mai puțină presiune și sper să ne reglăm jocul”
Tudor Costescu, antrenorul BC SCM Timișoara
 

Diferențele s-au păstrat foarte mici în primele 20 de minute ale partidei, când ex-sibienii Calotă și Mijajlovic au fost principalii marcatori ai echipei noastre, iar Drăgușin s-a dovedit un bun recuperator sub ambele panouri. Ultimele momente de echilibru le-am înregistrat la mijlocul sfertului cu numărul trei - 39-39, minutul 23 - după care Sibiul s-a desprins la 57-48 înaintea ultimelor zece minute. 

La final, violeții s-au recunoscut învinși, chiar dacă au câștigat două din cele patru sferturi. CSU rămâne cu procentaj 100% pe teren propriu, nouă victorii din nouă partide, și a jucat din nou în fața unei săli arhipline. La egalitate de puncte, formația noastră va avea avantajul meciurilor directe, deoarece s-a impus acasă cu 92-78. 

CSU Sibiu - BC SCM Timișoara 81-73 (16-13, 16-17, 25-18, 24-25)

BCT: Calotă 21 puncte, 3 recuperări, 3 intercepții, Mijajlovic 14 puncte, Jeremic 14 puncte, 3 recuperări, 3 pase decisive, Diaz 8 puncte, 3 recuperări, Drăgușin 6 puncte, 10 recuperări, T. Gheorghe 4 puncte, Komatina 2 puncte, 5 recuperări, Burgess 2 puncte, 4 recuperări, Tohătan 2 puncte, 4 recuperări, Păun. 

Sibiu: Laser 18 puncte, 4 recuperări

Cele două formații se vor întâlni și în turneul Final 8 al Cupei României, ce va avea loc la Sfântu Gheorghe. Partida se va disputa în sferturile de finală, în data de 10 februarie.

 

Echipa noastră a întâlnit astăzi, pe teren propriu, una dintre contracandidatele la calificarea în grupa locurilor 1-6. BC SCM Timișoara și BCMU FC Argeș Pitești au oferit un meci echilibrat, dar la final balanța a înclinat de partea vizitatorilor. 

”Suntem în suferință, mai ales fizic. Și Komatina a fost pe perfuzii aseară, din cauza unei indispoziții stomacale. Jeremic este accidentat într-o zonă sensibilă și sper să dăm de cap acestei probleme care durează de câteva săptămâni. Felicit adversarii, au câștigat meritat, dar vreau, de asemenea, să-mi felicit băieții pentru nivelul de efort depus și pentru încercările continue de a reveni în joc și de a ne ține de adversari. Ne-au dominat în spațiul de trei secunde și au avut în top scorer un jucător care a evoluat cu spatele la coș, dar a marcat și de trei puncte. În general, nu ne așteptam să se întâmple asta sub coșul nostru și acolo au fost multe moment importante ale jocului”
Tudor Costescu, antrenorul BCT
 

Formația gazdă a început bine, a avut 12-5 la mijlocul primului sfert, pentru ca BCMU să întoarcă rezultatul în sfertul al doilea și să conducă la pauză cu 38-33, grație prestației foarte bune a ucraineanului Agafonov. 

Calotă & Co. au încercat să țină Timișoara în joc, însă piteștenii au continuat să evolueze bine și s-au distanțat la 60-49 (min. 33). A urmat o serie bună a băieților noștri, când Mladen Jeremic – incomplet refăcut după o accidentare - și-a asumat rolul de lider. Violeții din Banat au avut un run de 20-6, cu care au trecut în față (69-66), după care Kostoski a egalat cu o triță. S-a mers cap la cap până în ultimele secunde, dar de la 74-73 BCT nu a mai reușit să înscrie niciun punct și într-un final de aruncări libere a cedat. 

BC SCM Timișoara – BCMU FC Argeș Pitești 74-81 (20-27, 11-14, 22-18, 17-22)

BCT: Popa Calotă 17 puncte, 5 recuperări, 5 pase decisive, Jeremic 17 puncte, 5 recuperări, 5 pase decisive, 3 intercepții, Diaz 15 puncte, 8 recuperări, un capac, Komatina 13 puncte, 4 recuperări, 3 pase decisive, 2 intercepții, Burdgess 8 puncte, 2 recuperări, Drăgușin 2 puncte, 5 recuperări, Tohătan 2 puncte, Mijajlovic 2 recuperări, 2 pase decisive, Tudor Gheorghe

Pitești: Agafonov 29 puncte, 3 recuperări, 4 pase decisive, 3 capace 

Etapa viitoare, BC SCM va evolua la Sibiu, sâmbătă, 13 ianuarie, de la ora 20,00.