Campionatul European de baschet masculin propune în finala din această seară duelul ex-iugoslav Serbia – Slovenia. Slovenii au în echipă marea promisiune a baschetului European, Luka Doncic, un puști de 18 ani și jumătate. Baschetbalistul născut la 28 februarie 1999, la Ljubljana, evoluează la Real Madrid și a debutat în Euroligă încă din decembrie 2016.

Diferența de vârstă dintre sloven și jucătorul nostru Lucas Tohătan este de doar 16 zile – Doncic este ”vârstnicul” – iar carierele celor doi s-au intersectat. Se întâmpla în decembrie 2014, la Turneul Speranțelor Olimpice pentru naționale U16, de la Szekesfehervar, Ungaria, unde ambii au făcut parte din cinci-ul ideal: Luka Doncic, al doilea din stânga, și Lucas Tohătan, care a debutat în Liga Națională la 17 ani și 6 luni, al doilea din dreapta.

”A fost un eveniment foarte tare, cu opt echipe la start. Cred că atunci am făcut cel mai bun turneu din cariera mea: din câte îmi amintesc, nu a existat meci în care să înscriu mai puțin de 20 de puncte”

Lucas Tohătan

Doncic a fost declarat MVP al acelui turneu, iar acum este deja unul dintre oamenii de bază ai naționalei de seniori a Sloveniei, cu medii de 15,8 puncte, 8,3 recuperări și 3,8 pase decisive/meci, înaintea partidei finale.

Tohătan s-a antrenat atât vara trecută, cât și în acest an cu naționala de seniori a României, dar în cele din urmă a jucat la Euro 2017 al juniorilor sub 18 ani, unde România se află în divizia B. 

Tricolorul a debutat în Liga Națională sezonul trecut, pe care l-a început la Olimpic Baia Mare. În februarie 2017, s-a transferat la echipa noastră, unde constant a primit încredere din partea echipei tehnice. Sezonul 2017/2018 se anunță și mai promițător pentru Tohătan, deoarece intră în vigoare regula jucătorului sub 23 de ani, pe care echipele din Liga Națională trebuie să-l aibă pe teren pe parcursul întregului prim sfert.