Mai 1987: Elba Timișoara promova în Divizia A și, de atunci încoace, orașul nostru are reprezentare neîntreruptă în elita baschetului masculin românesc. 1 mai 2019: aruncarea simbolică de start a partidei Baschet SCM Timișoara – SCM U Craiova este oferită de unul dintre cei care se afla pe teren la performanța de acum peste trei decenii, Titus David. 

”Este un moment emoționant, mai ales că eu vin destul de rar în România. După atâția ani, voi vedea sala unde am jucat și de care mă leagă atâtea amintiri. Voi fi din nou pe parchet în locul unde am trăit atâtea momente frumoase”
Titus David
 

”Titelu”, cum îi spuneau colegii, nu împlinise 20 de ani la promovarea din '87. ”Îmi amintesc foarte bine momentele de după promovare, când s-a constituit echipa care urma să joace în prima ligă. Costel Ilie era căpitan, Mihai Bolcu și Dragoș Oprea ne erau antrenori, și cu acest colectiv am început să construim ceva pentru baschetul timișorean”, spune cel stabilit de aproape trei decenii în Franța. ”A fost foarte greu la început, căci eram mulți juniori veniți chiar de la Școala Sportivă din Timișoara, și aveam puțini jucători cu experiență în prima ligă, iar diferența dintre divizia B și divizia A era foarte mare. Costel Ilie era cel mai experimentat, așa că ne-am sudat în jurul lui. Primul an a fost foarte dificil, dar apoi ne-am obișnuit atât cu nivelul primei divizii, cât și unii cu alții”, a adăugat Titus David.

”Practic, eu aveam doar experiența de la juniori, unde tot domnul Bolcu era antrenor. Am crescut cu dorința de a deveni campioni la juniori, ceea ce reușise generația lui Sorin Ardelean, dar noi am venit pe locul al doilea, chiar dacă am avut turneul final acasă”, povestește fostul jucător, ce începuse baschetul la vârsta de 9 ani, la CSS Timișoara. 

Imediat după revoluție, în 1990, David a plecat în Franța și a mai jucat ani în șir, la nivelul semi-profesionist. ”Am evoluat la Cambrai și la Saint-Die, dar în paralel am făcut studiile și apoi am lucrat”. Timișoreanul a primit relativ repede cetățenia franceză, iar acum locuiește la Epinal, aproape de Strasbourg. ”Am studiat artele grafice în Franța, iar în urmă cu trei ani am achiziționat o tipografie, acolo, în partea de est a Franței”, declară fostul conducător de joc, care se va afla în cercul median, la startul partidei cu Craiova.

Sfertul de finală Baschet SCM Timișoara – SCM U Craiova se reia de la scorul de 1-1, înregistrat săptămâna trecută în Bănie, și se joacă după sistemul ”trei din cinci”. Partida a treia are loc miercuri, 1 mai, de la ora 17,00, a patra urmând să se joace vineri, 3 mai, de la ora 18,00, la sala Constantin Jude, cu intrarea liberă. 

 

Foto: Titus David (primul din stânga), alături de Dan Jumanca, actualul nostru coleg de la SCM Timișoara, și Dan Duțu, într-o imagine din noiembrie 1988