Echipa noastră a jucat joi al șaselea meci de verificare din această perioadă precompetițională. Alb-violeții au evoluat pe terenul prim-divizionarei sârbe KK Vrsac și au cedat pe final de meci, 90-86, deși au câștigat primul sfert cu 32-14. Detaliile partidei le găsiți pe pagina noastră de Facebook.

Cu antrenorul Miodrag Perisic am stat de vorbă la capătul acestei perioade de pregătire de aproape cinci săptămâni.

Care sunt concluziile la finalul primei luni?

Sunt foarte mulțumit de ceea de am găsit la echipă, în acest răstimp, de la organizarea clubului, până la selecția jucătorilor, făcută în limitele financiare pe care le  avem sezonul acesta. Trebuie să continuăm să lucrăm zi de zi, toți, la toate nivelurile și cred că putem face un campionat bun.

Cum decurg antrenamentele?

Băieții se pregătesc cu seriozitate, iar relațiile de joc devin tot mai solide. Sunt mulți nou-veniți și este dificil să-i faci să se coordoneze, să găsească acea chimie. Vom vedea cum vor reacționa ca grup în momentele dificile, pentru că până acum nu s-au găsit în astfel de momente. Îi urmăresc tot timpul și îi văd cum muncesc, cum respectă ceea ce li se spune, astfel că, pas cu pas, zi de zi, vor deveni mai buni. Campionatul este foarte puternic, aşa cum se ştie, iar startul se anunță solicitant pentru noi, dar ne pregătim în vederea unei competiţii de lungă durată şi munca de acum va da roade în timp, dacă vom continua să fim la fel de harnici.

În meciurile amicale aveţi patru victorii şi două înfrângeri. Cum vi se pare bilanţul?

Meciurile de verificare ne arată doar unde ne găsim în acest moment. Nu mizez foarte multe pe aceste rezultate, căci sunt doar meciuri de pregătire. De pregătire, nu amicale, căci partide amicale nu există... (zâmbește)

Ele ne pot arăta progresul pe care îl facem de la o săptămână la alta. Îmi doresc să continuăm pe o linie ascendentă pentru a fi la un nivel cât mai bun la startul oficial.

Vorbeați despre un campionat puternic. Care vor fi principalele noastre contracandidate?

Sunt doar opt echipe în grupa în care evoluăm în prima parte și toate au calitate. Cred că favorite sunt Cluj, Oradea, Sibiu; rămâne să vedem cum se va prezenta Steaua; Piteștiul a investit atât de mult și a construit un lot puternic; urmăm noi și Craiova. Poate Dinamo are o echipă cu mai puțini jucători experimentați, dar ar putea evolua bine. Noi nu putem fi considerați una dintre principalele candidate, dar lumea a început să vorbească despre noi, să ne ia în serios.

SCM Timișoara este al patrulea club din România pentru care lucrați. Cum ați regăsit baschetul românesc ?

Cu regulile privitoare la jucătorii străini și cu această primă grupă valorică de opt echipe, toate formațiile sunt competitive. Nu vor există meciuri ușoare, ci din contra multe derby-uri, ceea ce e bine pentru baschet și pentru competiție. Îmi place campionatul românesc, îmi place România și  acestea au fost motivele pentru care am acceptat să mă întorc.

***

SCM Timișoara va participa săptămâna viitoare la Memorialul Georgi Hristov, organizat la Botevgrad (Bulgaria), în zilele de miercuri, 26 și joi, 27 septembrie. În prima zi, jucătorii viola vor înfrunta prim-divizionara bulgară Beroe Stara Zagora. În celălalt meci se înfruntă Rilski Sportist Samokov și formația gazdă, Balkan Botevgrad. Joi, vor avea loc finala mică și finala mare. 

 

Echipa alb-violetă de baschet masculin va evolua sezonul viitor sub titulatura ”SCM”. Federația Română de Baschet a decis că gruparea noastră întrunește toate condițiile pentru înscrierea în campionatul 2018/2019, dar președintele secției de baschet, Ilie Trițoiu, știe că diferendul cu BAT (Tribunalul de Arbitraj Baschetbalistic) trebuie închis. În episodul al treilea al interviului, Trițoiu anunță că deocamdată sancțiunile sunt suspendate și că staff-ul administrativ caută soluții pentru a face plățile către foștii jucători.  

În acest moment, echipa masculină este înscrisă în campionat sub titulatura SCM Timișoara. După ce falimentul a fost declarat pentru BC Timișoara, noi funcționăm din toate punctele de vedere pe CIS-ul (Certificat de Identitate Sportivă) SCM-ului. Vom evolua în grupa valorică A a Ligii Naționale, cea în care sunt cuprinse cele mai valoroase opt formații din țară, cele din play-off-ul ediție 2017/2018. Trebuie să plătim anumite restanțe pe care le avem la Federația Română de Baschet și să achităm garanția de 10.000 de euro, altfel riscăm să fim trimiși în grupa C. Programul noului campionat va fi stabilit la 25 iulie. Acum mai mult decât oricând, avem nevoie ca oamenii, comunitatea, toți iubitorii de baschet să fie alături de noi, să ne susțină. Vrem să rezolvăm lucrurile, să rezolvăm problemele din trecut și să pornim la un drum nou, fără niciun fel de datorii. Pentru aceasta, avem nevoie de emulație, de oameni care să înțeleagă situația și să fie 100% cu noi.
Ilie Trițoiu
 

Care este situația diferendului cu BAT?

După cum probabil lumea știe, noi am contestat decizia BAT ce ne impune plăți către jucătorii ce au fost în lot în vara lui 2015. Tribunalul Suprem Elvețian a ținut cont de acțiunea noastră și în prima fază a suspendat hotărârea BAT, astfel că avem un timp de respiro și de negocieri. Și de a rezolva situația, pentru că mai devreme sau mai târziu probabil tot acolo vom ajunge. Prin urmare, mai bine soluționăm acum totul, pentru a nu apărea amenzi sau alte sancțiuni. Facem eforturi pentru a atrage fonduri din zona privată, cu care să stingem conflictul. În același timp, ne vom susține punctul de vedere potrivit căruia BAT a stabilit plăți supradimensionate, în raport cu ceea ce au făcut jucătorii pentru BC Timișoara, cum și unde au plecat.   

Trebuie să conturați și lotul pentru sezonul 2018/2019.

După cum v-am spus, plecări au fost și ar mai putea fi, dar purtăm și noi unele negocieri. Mladen Jeremic, Octavian Popa Calotă, Milos Komatina și Adrian Diaz, pe care ni-i dorim în continuare la echipă, sunt în stand by. Depinde de noi dacă vom găsi resursele necesare pentru a-i ține: în primul rând trebuie să le rezolvăm problemele din trecut și abia apoi să ne gândim ce le putem oferi pe viitor. 

Negociați și pentru un nou antrenor?

În momentul de față ne este greu să purtăm negocieri, când avem pe cap atâtea datorii anterioare. Ne-am gândit la variante de antrenori, lucrăm și pe această direcție și sper să venim cu vești bune. Reunirea va fi undeva la mijlocul lunii august și muncim să conturăm lotul și echipa tehnică. Suntem puși în situația de a rezolva problemele moștenite de la alții, ceea ce reprezintă o misiune dificilă, dar vreau să le transmit iubitorilor de sport din oraș că facem toate eforturile omenesc posibile că să ținem baschetul timișorean la un nivel ridicat. Oricâte greutăți ne-ar sta în față, ne luptăm să ducem mai departe tradiția Timișoarei. 

 

Aproape de finalul unei săptămâni pline și agitate, site-ul nostru oficial vă propune un interviu cu președintele secției de baschet de la SCM Timișoara, Ilie Trițoiu. Vom încerca să facem lumină în ceea ce privește latura sportivă, urmând ca într-un viitor nu îndepărtat să lămurim și chestiunile administrative legate de decizia BAT făcută publică în această lună. 

 

Situația este delicată la clubul viola, după declarațiile antrenorului principal privitoare la restanțele salariale. Din punctul de vedere al administrației cum se vede?

Situația este doar parțial delicată. Este departe de a fi neagră, așa cum a prezentat-o antrenorul echipei la conferința de presă de după meciul cu Galațiul. În primul rând vreau să lămuresc un lucru foarte important: la acea conferință s-a spus că ultimul salariu plătit a fost … din noiembrie. Lumea a fost un pic indusă în eroare. Într-adevăr, ultimul salariu plătit a fost cel aferent lunii noiembrie, dar să nu uităm că băieții au luat banii și în decembrie, și în ianuarie, și în februarie, iar joi (n.r. 15 martie) a intrat încă un salariu, cel pentru decembrie 2017. Ca să fiu explicit și să cunoască toată lumea situația exactă, în decembrie s-a plătit luna septembrie, în ianuarie s-a plătit octombrie, în februarie s-a achitat noiembrie, iar acum s-a plătit salariul pentru luna decembrie, ceea ce înseamnă că am încheiat socotelile pentru anul 2017. Au rămas restante lunile ianuarie și februarie, dar nu aveam cum să plătim, pentru că bugetul local s-a votat doar în martie. Situația nu este atât de dramatică ori de neagră, cum a fost expusă.

S-a vorbit și despre jucători care stau în întuneric și și-au plătit chiria din buzunarul propriu…

Și aici adevărul este undeva la mijloc. Într-adevăr, am avut această problemă, cu cei care administrează acel corp de apartamente în care stă o parte dintre jucătorii echipei, dar au fost mai mult … răutăți. Au fost chestiuni de moment: au întrerupt curentul dimineața, ca un avertisment, și l-au repornit după-amiaza. Avem și acolo probleme, însă pe unele dintre ele le-am rezolvat din chiar din propriul buzunar, atât eu, cât și colegii mei din club. Gen facturi de curent, chirii, utilități, deși era problema jucătorilor, pentru că au aceste cheltuieli incluse în contractul lor. Nefiind cu plățile la zi, în luna respectivă, când s-a facturat, nu au dorit să plătească și am achitat noi. 

Deci perioada dificilă a fost în toamna anului trecut…

Da, perioada grea a fost în octombrie și noiembrie 2017, când am făcut eforturi foarte mari, chiar supraomenești, toți dintre noi, ca lucrurile să fie în regulă. Am resimțit din plin acea perioadă, dar din decembrie am intrat într-un ritm constant. Sunt patru luni consecutive în care s-au făcut plăți, așa că nu se poate spune că suntem într-o situație fără ieșire. Se fac eforturi din partea tuturor, a celor din club și a celor din Primărie, ca lucrurile să revină la normalitate.
 

De ce credeți că a venit această reacție a antrenorului, a jucătorilor?

Lucrurile au fost supraevaluate; realitatea este alta. Ei trebuie să-și asume reacția, iar noi să vedem ce avem de făcut ca totul să fie bine pentru toată lumea.

 

”Din punct de vedere sportiv, echipa este pe un drum foarte bun”

Care va fi în continuare graficul plății salariilor?

Avem promisiuni că în luna martie s-ar mai putea plăti un salariu restant, cel pentru ianuarie, după care în aprilie eu cred că se va intra în normalitate. Dacă e să fim foarte riguroși, noi în acest moment avem doar o lună de întârziere, căci salariul se achită cu începere din ziua de 15 a lunii următoare, moment din care noi avem la dispozție 30 de zile pentru a face plata. Un lucru foarte important pe care aș dori să-l priceapă toată lumea este și faptul că în subordinea Primăriei nu se află doar clubul sportiv, SCM-ul, ci și regii și societăți importante pentru oraș și pentru buna lui funcționare și care au și ele problemele lor. De aceea, fac apel la toți jucătorii să înțeleagă exact situația, deoarece se fac eforturi foarte mari pentru rezolvarea tuturor problemelor.  

Este în acest moment echipa capabilă să obțină rezultate bune în ultimele două etape din sezonul regular și în Top 6?

Din punct de vedere sportiv, echipa este pe un drum foarte bun. Suntem foarte mulțumiți de rezultate. Consider că meciul cu Phoenix Galați a fost o sincopă și aici aș vrea să lămuresc un aspect, pentru că au sărit toți ”specialiștii” să spună  ba că a fost blat, ba că s-a jucat la pariuri… Total eronat! Să nu luăm din meritele băieților și antrenorilor, pentru că – repet – din punct de vedere sportiv, suntem foarte mulțumiți. Îmi doresc ca lumea să vină alături de noi, pentru că asta este cel mai important. Din păcate, în acest sezon atmosfera din tribună a fost cea mai tristă. Echipa este pe un drum bun, rezultatele sunt pe măsură, dar susținerea publicului este ca inexistentă. 

Care va fi obiectivul pentru Top 6?

În această perioadă ne dorim să câștigăm un număr cât mai mare de jocuri, pentru a obține o clasare cât mai bună la startul play-off-ului. Așa cum am spus la începutul sezonului, primul obiectiv este calificarea în Top 6, pe care l-am bifat, după care următoarea țintă este calificarea în semifinale. 

 

SCM BC Timișoara a încheiat sezonul 2017/2018 pe locul al cincilea al Ligii Naționale de baschet masculin și a jucat semifinala de Cupă a României. Leii din Banat au plecat în vacanță cu restanțe salariale, iar echipa administrativă face acum eforturi pentru a face plățile și a ajunge la zi.

Despre situația echipei alb-violete am vorbit cu președintele secției de baschet, Ilie Trițoiu, într-o serie de interviuri care se deschide cu episodul de mai jos.

Domnule Trițoiu, ați parcurs un sezon foarte agitat. Cum îl vedeți acum la câteva săptămâni de la încheierea sa?

Din punctul meu de vedere a fost cel mai apăsător sezon de când mă aflu în acest club. Am avut nenumărate probleme, dar cele care au atârnat cel mai greu în economia acestui campionat au fost cele financiare, pe care nici în prezent nu am reușit să le rezolvăm. Facem eforturi să ajungem la zi, dar suferim foarte mult pentru că încă nu avem soluții.

Câte salarii mai au de primit băieții?

Mai sunt de rezolvat două salarii pentru jucători, însă mai avem de încheiat conturile cu furnizorii de echipament, de medicamente, cu cei care ne-au asigurat masa, cu firma de transport, cu hotelurile unde am locuit în țară. Mai avem multe lucruri de pus la punct pentru a încheia sezonul trecut și abia apoi putem discuta despre campionatul care vine. 

Există deja o plecare confirmată, cea a lui Lucas Tohătan. Care este situația lotului?

Daaaa, suntem într-o postură foarte dificilă, pentru că nu am închis situația financiară a sezonului trecut – mă refer la jucători, antrenori, staff. Vă spun foarte deschis, vom suferi o serie de pierderi. Din păcate, pe Lucas l-am cedat și probabil vom pierde mulți alți jucători: nu avem cum să-i ținem, pentru că nu avem nicio certitudine că lucrurile se vor rezolva favorabil pentru ei. Important este să încheiem financiar sezonul ‘17/’18. De altfel, eu le-am și spus jucătorilor, când s-a terminat campionatul că nu e nicio supărare dacă au alte variante mai bune. În momentul de față, l-am pierdut pe Tohătan, mai sunt câțiva baschetbaliști în negocieri cu alte echipe.

Pleacă și antrenorul principal?

Din nefericire, am rămas și fără antrenorul Tudor Costescu. Am purtat nenumărate negocieri în ultimul timp, însă nu am reușit să-l conving, din pricina incertitudinii din ultimul timp și a incertitudinii ce cred că va exista și în perioada următoare. Nu avem speranțe că ne putem ridica măcar la nivelul ultimilor doi ani, ca echipă. Tudor a renunțat, mai are și o serie de probleme personale de rezolvat. Nu pot spune că l-am înțeles, căci nu m-am împăcat cu ideea, dar aceasta este viața. Mă așteptam să rămână alături de noi, mai ales că era unul dintre cei care cunoștea foarte bine situația actuală si chiar mi-aș fi dorit să o depășim împreună, însă fiecare își alege cât consideră de bine drumul pe care vrea să meargă. Din păcate, mai suntem sub contract cu un singur jucător dintre cei care au dus greul, pivotul Adrian Diaz, pe care-l putem pierde dacă nu-i plătim salariile restante. Celălalt jucător U23, Tudor Gheorghe, este și el pe punctul de plecare, căci a avut o colaborare foarte bună cu Tudor Costescu și ar putea merge după el. Putem spune că vom lua totul de la zero, la nivel de lot și de bancă tehnică. 

 

Interviul va continua cu două episoade legate de situația procesului de la BAT și de echipa feminină. 

 

Echipa noastră va începe duminică al 31-lea sezon consecutiv în elita baschetului masculin românesc, printr-un meci în deplasare, la Pitești. Elba Timișoara promova în 1987 în Divizia A și deschidea calea unor decenii la rând de partide în primul eșalon.

Cristian Bota, actualul antrenor secund al echipei noastre, era un junior în vârstă de 19 ani la momentul promovării și încă unul foarte talentat. Lumea baschetului spunea pe atunci că are un munte de talent și o mână extrem de fină.

- Cristi, cum a fost promovarea din mai 1987?

A fost un sezon 1986/1987 foarte bun în divizia B, deși clubul abia se organizase. Turneul final de promovare a avut loc la Arad și a fost foarte palpitant. Am câștigat două partide și am pierdut una, linie de clasament care ne-a permis să promovăm.

- Turneul de promovare s-a dovedit unul foarte bun și pentru tine personal …

Da, am făcut jocuri bune. Pe atunci nu se ținea statistica, dar sora mea se afla în tribună și aduna punctele marcate de mine. Am avut o medie de circa 30 de puncte în cele trei jocuri de la turneul de promovare, la care s-au adăugat pasele decisive pe care le dădeam. 

- Cum era baschetul pe vremea aceea?

Era mult mai boem. Firește că evoluau numai jucători români, mulți dintre ei cu o știință a jocului foarte bună. Se juca și atunci destul de dur, dar incomparabil cu ceea ce se întâmplă în ziua de astăzi. 

- Tu ești de loc din Deva. Cum ai ajuns să joci pentru Timișoara?

Sora mea, Emilia Mariana, era studentă la Politehnică în Timișoara și, în parte, am venit ca să fim împreună. Am avut două variante, la acea vreme, Cluj și Timișoara, dar am ales Timișoara, datorită surorii mele. La nivel sportiv, discuțiile le-am purtat cu antrenorii Mihai Bolcu și Dragoș Oprea, dar și cu Adrian Vermeșan, care era oficial al clubului și atunci. 

- La Deva cine te-a îndrumat spre baschet?

Primul meu antrenor a fost Marcel Mara, nimeni altul decât tatăl fostului fotbalistul Bogdan Mara, iar al doilea Safar Zoltan senior. Vreo doi-trei ani am făcut fotbal, dar tot datorită surorii mele m-am apucat de baschet, pentru că … se juca în sală și nu erau atâtea zgârieturi și accidentări. După antrenamentele de fotbal, veneam tot rupt acasă!

- După un singur sezon cu Timișoara în prima ligă, te-a ispitit Steaua să pleci.

De când evoluam în Divizia B au fost tatonări din partea Stelei și ulterior s-au concretizat. Asta a fost și dorința mea, să joc alături de cei mai buni baschetbaliști ai vremurilor de atunci, precum Petrică Brănișteanu, Florentin Ermurache, Sorin Ardelean. Două sezoane am stat la Steaua și am fost campioni naționali de fiecare dată. Acolo am învățat exact ce înseamnă sportul de echipă, unde sunt mulți jucători de valoare. M-a ajutat foarte mult în experiența mea ulterioară. 

- De ce ai stat doar două sezoane la formația din București?

A venit revoluția și m-a rugat Adrian Vermeșan să mă întorc la Timișoara. A reușit să mă convingă și m-am întors acolo unde am promovat în baschetul de elită.

- Ai avut și convocări la echipa națională.

Da, am fost convocat încă de la vârsta junioratului și am ajuns și la naționala de seniori. Cea mai frumoasă amintire e din Turcia, de la o ediție a Balcaniadei, cea din 1988, unde am jucat foarte bine și am fost ales în cinciul turneului, pe postul de conducător de joc, deși Serbia l-a avut pe acea poziție pe cel ce avea să devină celebru Aleksandar Đorđević, fostul mare jucător și actual selecționer al Serbiei.

- Cum vezi actuala echipă BC Timișoara?

Eu consider că suntem mai solizi decât anul trecut. Am păstrat un nucleu important, jucători care se cunosc și se găsesc foarte bine pe teren și am transferat câțiva baschetbaliști care ne dorim să aducă un plus de valoare. Sper ca vorbele mele să se transforme în rezultate și să avem motive de bucurie alături de suporterii noștri în sezonul 2017/2018. 

Foto: Elba Timișoara, poza făcută la Arad, imediat după obținerea promovării din 1987. Cristian Bota (nr. 9) este al doilea din stânga, pe rândul de jos.