Formația noastră va deschide și etapa a IV-a a Ligii Naționale de baschet masculin și tot cu un meci în deplasare, așa cum s-a întâmplat și runda precedentă. Partida cu CSU Sibiu va avea loc miercuri, 24 octombrie, de la ora 18,00.

Octavian Popa Calotă, căpitanul echipei noastre, se află la al treilea sezon la Timișoara, venit de la Sibiu unde a jucat peste zece sezoane.

- Kevin, încă o deplasare în acest start de sezon.

Pentru noi este un început mai greu, mai lent de campionat. Încercăm să ne concentrăm și să ne grupăm, ca să aducem prima victorie. Considerăm că o merităm: am muncit pentru asta, am fost foarte aproape în două rânduri, dar până la urmă linia de clasament contează, iar noi avem 0-3.

- Ce s-a întâmplat la Pitești, pe final de meci?

Lipsă de claritate, probabil. Poate și oboseală, căci se știe că e dificil să alergi tot meciul după ”guarzii” lor. Toată lumea îi știe pe Jeremic și pe Siriscevic, apoi ne-au lucrat prin blocaje, iar lipsa lui Woody (n.r. – Sherwood Brown, accidentat la mijlocul sfertului al treilea). Am luat unele decizii proaste pe final. Cel mai dureros este să știi că ești foarte aproape de victorie și să pierzi ”pe ultima sută”, dar nu avem ce face, trebuie să mergem înainte, să gândim pozitiv și să alergăm după prima victorie

- Ești căpitanul Timișoarei acum, dar ai fost căpitan și la Sibiu, unde ai petrecut o parte mare a carierei tale.

Este un sentiment special de fiecare dată când joc la Sibiu. E orașul în care m-am format ca persoană și ca jucător. Reprezintă o plăcere întotdeauna să joci în fața unei săli pline. Ne vom bucura și noi de atmosfera de acolo.

- Mai mult, ai colaborat cu antrenorul Miodrag Perisic și la Sibiu.

Da, au fost doi ani și jumătate și cred că va fi ceva special și pentru el. Am colaborat bine cu Mișa acolo. Din păcate, într-unul dintre sezoane, am avut șansa să trecem în semifinale, am avut 2-0 la meciuri cu Clujul și am cedat seria cu 3-2, după un decisiv la noi acasă. Am rămas toți cu un gust amar, atunci. 

 

Meciul CSU Sibiu – SCM Timișoara, din etapa a IV-a a LNBM poate fi urmărită în direct la Digi Sport 4. La echipa de pe Cibin evoluează din acest sezon Lucas Tohăn, cel care a petrecut precedentele aproape două sezoane în maioul alb-violet al Timișoarei. 

 

Leii din Banat au avut o surpriză la antrenamentul de luni seară: ei au fost vizitați de Antonio Ferreira, un fost baschetbalist de la FC Porto, acum profesor universitar la Facultatea de Inginerie Mecanică a Universității din Porto.

Surpriză a fost de ambele părți, căci nici profesorul Ferreira nu știa că va ajunge la antrenamentul unei echipe de baschet. Colegii săi de la Universitatea Politehnica din Timișoara, Vasile Rușeț și Nicolae Crainic, l-au invitat ... la o plimbare. ”Este o mare surpriză, vă mulțumesc de primire. Îi voi omorî pe acești doi oameni... (zâmbește spre colegii săi de la UPT). Este foarte frumos, pentru că mi-a trezit amintirile din perioada când eram atât baschetbalist, cât și student. Se întâlnesc două lumi și asta este minunat. Eu fac parte acum din această a doua lume, cea academică”, a spus nostalgic Antonio Ferreira, care a primit un fanion, o eșarfă alb-violetă și maioul Timișoara 30, din partea team-manager-ului Baschet SCM Timișoara, Sabrina Duțu. 

”Îmi amintesc că echipa mea juca mereu pentru titlul de campionă. Întotdeauna făceam pregătire foarte bună, aveam cantonamente și în America, evoluam în cupele europene, întâlneam o mulțime de oameni. Amintiri frumoase am și din perioada când evoluam pentru echipa națională. Am jucat o grupă de calificare în Islanda și am fost ales în ”cinciul ideal” al turneului. Ceea ce găsesc minunat în baschet, când îl compar cu ingineria, este atmosfera, una foarte bună. În baschet, oamenii sunt mult mai prietenoși, relaxați, iar competiția este cinstită. În lumea universitară, sunt momente când nu avem parte de o astfel de atmosferă. Da, mi-e dor de spiritul acela, dar nu mi-e dor - din baschet - de accidentări”
Antonio Ferreira

 

Ferreira are nouă trofee în maioul lui FC Porto: două titluri de campion și șapte Cupe ale Portugaliei. Titlurile le-a obținut în chiar primele două sezoane ca senior, categorie la care a trecut încă de la 17 ani, dar amintirea cea mai frumoasă este din 1987, când a fost decisiv în finala de Cupă cu marea rivală, Benfica Lisabona. ”Am fost faultat în ultima secundă, la scorul de 100-99 pentru Benfica. În perioada aceea primeai 1+1, adică executai a doua aruncare liberă doar dacă o marcai pe prima. Practic, am fi pierdut în cazul în care aș fi ratat-o pe prima”, își amintește fostul shooting guard. ”Mi s-au înmuiat picioarele când mi-am dat seama ce responsabilitate cădea asupra mea. În plus, aveam și câteva coaste rupte, dintr-o accidentare anterioară acelui meci. Am înscris-o pe prima, pentru 100-100, iar apoi am reușit-o și pe a doua și am luat trofeul. După a doua ”liberă” toți colegii au sărit să mă îmbrățiseze, ceea ce m-a făcut să urlu de durere, din pricina coastelor bolnave”. Poate nu întâmplător cea mai frumoasă amintire a lui Antonio vine chiar din 1987, anul promovării Timișoarei în prima ligă, an de când suntem nelipsiți de pe prima scenă…

Antonio Ferreira a ocupat pentru doi ani postul de președinte al Consiliului General al Federației Portugheze de Baschet, însă a fost nevoit să renunțe la funcție, deoarece viața academică îi ocupa foarte mult timp. ”Realmente, nu am când să merg la sală. Trebuie să muncești foarte mult ca să ajungi în vârful ierarhiei universitare, ceea ce eu am reușit. În plus, e viața de familie, iar de câteva săptămâni sunt și bunic, dar a fost o mare plăcere să retrăiesc aceste sentimente, aici, în vizită la clubul dumneavoastră!

Foto: - Antonio Ferreira împreună cu jucătorii SCM Timișoara

- ”To Ferreira, eroul ultimei secunde”, articol din presa portugheză din 1987 / sursă: Facebook Fanii lui Antonio Ferreira

 

Echipa alb-violetă de baschet masculin va evolua sezonul viitor sub titulatura ”SCM”. Federația Română de Baschet a decis că gruparea noastră întrunește toate condițiile pentru înscrierea în campionatul 2018/2019, dar președintele secției de baschet, Ilie Trițoiu, știe că diferendul cu BAT (Tribunalul de Arbitraj Baschetbalistic) trebuie închis. În episodul al treilea al interviului, Trițoiu anunță că deocamdată sancțiunile sunt suspendate și că staff-ul administrativ caută soluții pentru a face plățile către foștii jucători.  

În acest moment, echipa masculină este înscrisă în campionat sub titulatura SCM Timișoara. După ce falimentul a fost declarat pentru BC Timișoara, noi funcționăm din toate punctele de vedere pe CIS-ul (Certificat de Identitate Sportivă) SCM-ului. Vom evolua în grupa valorică A a Ligii Naționale, cea în care sunt cuprinse cele mai valoroase opt formații din țară, cele din play-off-ul ediție 2017/2018. Trebuie să plătim anumite restanțe pe care le avem la Federația Română de Baschet și să achităm garanția de 10.000 de euro, altfel riscăm să fim trimiși în grupa C. Programul noului campionat va fi stabilit la 25 iulie. Acum mai mult decât oricând, avem nevoie ca oamenii, comunitatea, toți iubitorii de baschet să fie alături de noi, să ne susțină. Vrem să rezolvăm lucrurile, să rezolvăm problemele din trecut și să pornim la un drum nou, fără niciun fel de datorii. Pentru aceasta, avem nevoie de emulație, de oameni care să înțeleagă situația și să fie 100% cu noi.
Ilie Trițoiu
 

Care este situația diferendului cu BAT?

După cum probabil lumea știe, noi am contestat decizia BAT ce ne impune plăți către jucătorii ce au fost în lot în vara lui 2015. Tribunalul Suprem Elvețian a ținut cont de acțiunea noastră și în prima fază a suspendat hotărârea BAT, astfel că avem un timp de respiro și de negocieri. Și de a rezolva situația, pentru că mai devreme sau mai târziu probabil tot acolo vom ajunge. Prin urmare, mai bine soluționăm acum totul, pentru a nu apărea amenzi sau alte sancțiuni. Facem eforturi pentru a atrage fonduri din zona privată, cu care să stingem conflictul. În același timp, ne vom susține punctul de vedere potrivit căruia BAT a stabilit plăți supradimensionate, în raport cu ceea ce au făcut jucătorii pentru BC Timișoara, cum și unde au plecat.   

Trebuie să conturați și lotul pentru sezonul 2018/2019.

După cum v-am spus, plecări au fost și ar mai putea fi, dar purtăm și noi unele negocieri. Mladen Jeremic, Octavian Popa Calotă, Milos Komatina și Adrian Diaz, pe care ni-i dorim în continuare la echipă, sunt în stand by. Depinde de noi dacă vom găsi resursele necesare pentru a-i ține: în primul rând trebuie să le rezolvăm problemele din trecut și abia apoi să ne gândim ce le putem oferi pe viitor. 

Negociați și pentru un nou antrenor?

În momentul de față ne este greu să purtăm negocieri, când avem pe cap atâtea datorii anterioare. Ne-am gândit la variante de antrenori, lucrăm și pe această direcție și sper să venim cu vești bune. Reunirea va fi undeva la mijlocul lunii august și muncim să conturăm lotul și echipa tehnică. Suntem puși în situația de a rezolva problemele moștenite de la alții, ceea ce reprezintă o misiune dificilă, dar vreau să le transmit iubitorilor de sport din oraș că facem toate eforturile omenesc posibile că să ținem baschetul timișorean la un nivel ridicat. Oricâte greutăți ne-ar sta în față, ne luptăm să ducem mai departe tradiția Timișoarei. 

 

Echipa noastră a jucat joi al șaselea meci de verificare din această perioadă precompetițională. Alb-violeții au evoluat pe terenul prim-divizionarei sârbe KK Vrsac și au cedat pe final de meci, 90-86, deși au câștigat primul sfert cu 32-14. Detaliile partidei le găsiți pe pagina noastră de Facebook.

Cu antrenorul Miodrag Perisic am stat de vorbă la capătul acestei perioade de pregătire de aproape cinci săptămâni.

Care sunt concluziile la finalul primei luni?

Sunt foarte mulțumit de ceea de am găsit la echipă, în acest răstimp, de la organizarea clubului, până la selecția jucătorilor, făcută în limitele financiare pe care le  avem sezonul acesta. Trebuie să continuăm să lucrăm zi de zi, toți, la toate nivelurile și cred că putem face un campionat bun.

Cum decurg antrenamentele?

Băieții se pregătesc cu seriozitate, iar relațiile de joc devin tot mai solide. Sunt mulți nou-veniți și este dificil să-i faci să se coordoneze, să găsească acea chimie. Vom vedea cum vor reacționa ca grup în momentele dificile, pentru că până acum nu s-au găsit în astfel de momente. Îi urmăresc tot timpul și îi văd cum muncesc, cum respectă ceea ce li se spune, astfel că, pas cu pas, zi de zi, vor deveni mai buni. Campionatul este foarte puternic, aşa cum se ştie, iar startul se anunță solicitant pentru noi, dar ne pregătim în vederea unei competiţii de lungă durată şi munca de acum va da roade în timp, dacă vom continua să fim la fel de harnici.

În meciurile amicale aveţi patru victorii şi două înfrângeri. Cum vi se pare bilanţul?

Meciurile de verificare ne arată doar unde ne găsim în acest moment. Nu mizez foarte multe pe aceste rezultate, căci sunt doar meciuri de pregătire. De pregătire, nu amicale, căci partide amicale nu există... (zâmbește)

Ele ne pot arăta progresul pe care îl facem de la o săptămână la alta. Îmi doresc să continuăm pe o linie ascendentă pentru a fi la un nivel cât mai bun la startul oficial.

Vorbeați despre un campionat puternic. Care vor fi principalele noastre contracandidate?

Sunt doar opt echipe în grupa în care evoluăm în prima parte și toate au calitate. Cred că favorite sunt Cluj, Oradea, Sibiu; rămâne să vedem cum se va prezenta Steaua; Piteștiul a investit atât de mult și a construit un lot puternic; urmăm noi și Craiova. Poate Dinamo are o echipă cu mai puțini jucători experimentați, dar ar putea evolua bine. Noi nu putem fi considerați una dintre principalele candidate, dar lumea a început să vorbească despre noi, să ne ia în serios.

SCM Timișoara este al patrulea club din România pentru care lucrați. Cum ați regăsit baschetul românesc ?

Cu regulile privitoare la jucătorii străini și cu această primă grupă valorică de opt echipe, toate formațiile sunt competitive. Nu vor există meciuri ușoare, ci din contra multe derby-uri, ceea ce e bine pentru baschet și pentru competiție. Îmi place campionatul românesc, îmi place România și  acestea au fost motivele pentru care am acceptat să mă întorc.

***

SCM Timișoara va participa săptămâna viitoare la Memorialul Georgi Hristov, organizat la Botevgrad (Bulgaria), în zilele de miercuri, 26 și joi, 27 septembrie. În prima zi, jucătorii viola vor înfrunta prim-divizionara bulgară Beroe Stara Zagora. În celălalt meci se înfruntă Rilski Sportist Samokov și formația gazdă, Balkan Botevgrad. Joi, vor avea loc finala mică și finala mare. 

SCM BC Timișoara a încheiat sezonul 2017/2018 pe locul al cincilea al Ligii Naționale de baschet masculin și a jucat semifinala de Cupă a României. Leii din Banat au plecat în vacanță cu restanțe salariale, iar echipa administrativă face acum eforturi pentru a face plățile și a ajunge la zi.

Despre situația echipei alb-violete am vorbit cu președintele secției de baschet, Ilie Trițoiu, într-o serie de interviuri care se deschide cu episodul de mai jos.

Domnule Trițoiu, ați parcurs un sezon foarte agitat. Cum îl vedeți acum la câteva săptămâni de la încheierea sa?

Din punctul meu de vedere a fost cel mai apăsător sezon de când mă aflu în acest club. Am avut nenumărate probleme, dar cele care au atârnat cel mai greu în economia acestui campionat au fost cele financiare, pe care nici în prezent nu am reușit să le rezolvăm. Facem eforturi să ajungem la zi, dar suferim foarte mult pentru că încă nu avem soluții.

Câte salarii mai au de primit băieții?

Mai sunt de rezolvat două salarii pentru jucători, însă mai avem de încheiat conturile cu furnizorii de echipament, de medicamente, cu cei care ne-au asigurat masa, cu firma de transport, cu hotelurile unde am locuit în țară. Mai avem multe lucruri de pus la punct pentru a încheia sezonul trecut și abia apoi putem discuta despre campionatul care vine. 

Există deja o plecare confirmată, cea a lui Lucas Tohătan. Care este situația lotului?

Daaaa, suntem într-o postură foarte dificilă, pentru că nu am închis situația financiară a sezonului trecut – mă refer la jucători, antrenori, staff. Vă spun foarte deschis, vom suferi o serie de pierderi. Din păcate, pe Lucas l-am cedat și probabil vom pierde mulți alți jucători: nu avem cum să-i ținem, pentru că nu avem nicio certitudine că lucrurile se vor rezolva favorabil pentru ei. Important este să încheiem financiar sezonul ‘17/’18. De altfel, eu le-am și spus jucătorilor, când s-a terminat campionatul că nu e nicio supărare dacă au alte variante mai bune. În momentul de față, l-am pierdut pe Tohătan, mai sunt câțiva baschetbaliști în negocieri cu alte echipe.

Pleacă și antrenorul principal?

Din nefericire, am rămas și fără antrenorul Tudor Costescu. Am purtat nenumărate negocieri în ultimul timp, însă nu am reușit să-l conving, din pricina incertitudinii din ultimul timp și a incertitudinii ce cred că va exista și în perioada următoare. Nu avem speranțe că ne putem ridica măcar la nivelul ultimilor doi ani, ca echipă. Tudor a renunțat, mai are și o serie de probleme personale de rezolvat. Nu pot spune că l-am înțeles, căci nu m-am împăcat cu ideea, dar aceasta este viața. Mă așteptam să rămână alături de noi, mai ales că era unul dintre cei care cunoștea foarte bine situația actuală si chiar mi-aș fi dorit să o depășim împreună, însă fiecare își alege cât consideră de bine drumul pe care vrea să meargă. Din păcate, mai suntem sub contract cu un singur jucător dintre cei care au dus greul, pivotul Adrian Diaz, pe care-l putem pierde dacă nu-i plătim salariile restante. Celălalt jucător U23, Tudor Gheorghe, este și el pe punctul de plecare, căci a avut o colaborare foarte bună cu Tudor Costescu și ar putea merge după el. Putem spune că vom lua totul de la zero, la nivel de lot și de bancă tehnică. 

 

Interviul va continua cu două episoade legate de situația procesului de la BAT și de echipa feminină.