Timișoara a început în luna septembrie a acestui an al treizecilea sezon consecutiv în elita baschetului masculin din România. Un traseu pornit în 1987, odată cu promovarea formației Comerțul Politehnica Timișoara.

Alin Bîcov este unul dintre jucătorii care a participat la performanțele din anii '90. Baschetbalist crescut la CSS Timișoara, Alin a ajuns devreme la echipa de seniori. ”Era în 1988, aveam 16 ani, când antrenorul Mihai Bolcu, care pregătea și seniorii și juniorii, m-a luat la echipa mare. Țin minte și promovarea din '87, obținută la turneul de la Arad, pentru că nu lipseam de la niciun meci”, rememorează cel care avea să câștige bronzul național cu Timișoara, în 1994 și 1996.  

”Normal, în '94, noi trebuia să câștigăm campionatul, dar știți cum se proceda pe vremea aceea, cu Steaua, Dinamo. Mai era și Clujul, dar Dinamo a câștigat titlul, după ce ne-a furat foarte tare într-un meci la ei acasă, în semifinale”.

În 1991, Bâcov a făcut parte din naționala de juniori care câștiga locul al cincilea la campionatul Mondial din Canada, cea mai bună performanță a baschetului masculin românesc, iar câțiva ani mai târziu a fost și căpitan al naționalei de seniori. Din păcate, la 28 de ani, după ce plecase la CSU Sibiu, a fost nevoit să abandoneze baschetul. ”28 de ani se spune că este vârsta maturității în sportul acesta. A fost o accidentare banală, dar în loc să mă tratez, am continuat să joc. Până la urmă, am suferit opt intervenții chirurgicale, dar erau toate compromise: cartilagiul, meniscul, ligamentele”.

- Îți vine să crezi că au trecut aproape trei decenii de la promovare ?

- Bineînțeles că nu-mi vine. De multe ori visez că joc baschet și acum, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. 

- Ai fost și antrenor la Timișoara …

- Da, la început am fost ”secund”, în perioada lui Srdjan Fișer, apoi și principal până la finalul acelui sezon. A fost o perioadă grea, un campionat dificil pentru Timișoara. Sincer, nu mi-a plăcut să fiu antrenor, nu cred că sunt făcut pentru asta. Nu e o regulă ca un fost jucător bun să fie și antrenor bun. 

- Ce face astăzi Alin Bîcov ?

- De zece ani lucrez la o firmă mare de construcții și imobiliare din Timișoara, Timcon. Muncesc în domeniul ingineriei, că în timp ce jucam baschet am făcut Facultatea de Construcții Hidrotehnice.

- Ești și tătic ?

- Am o fetiță de zece ani, de care sunt foarte mândru. A făcut volei, l-a întrerupt din pricina unor probleme, dar sper să reia, mai ales că mama mea, soția mea, socrul meu, toți au jucat volei. 

Alin Bîcov vine și la meciurile actualei formații a Timișoarei. ”Pentru bugetul alocat, echipa este OK, cu rezultate satisfăcătoare. Păcat de meciurile acelea pierdute la două-trei puncte diferență”, concluzionează unul dintre cei mai talentați conducători de joc pe care i-a avut Timișoara. 

 Generația Elba Timișoara 1995 / Foto: arhivă personală Alin Bîcov