1994. Niciun jucător străin nu evolua în baschetul românesc. La șapte ani de la promovare, Timișoara devenea o echipă solidă, obținuse bronzul în campionatul 1993/1994 și își dorea mai mult. Așa a ajuns la Elba primul străin din istoria post-revoluționară a baschetului românesc, Aleksandar Ilic, jucător din Serbia.

”Eram la pregătire la echipa din Kikinda, care atunci era în divizia A, iar impresarul mi-a adus oferta Timișoarei, ce se pregătea pentru cupele europene, Cupa Radivoj Korac și pentru a ataca titlul național. După teste și un turneu la Cluj, am văzut că avem calități pentru locul I. Eram aproape de casă, m-am gândit și la obiectivele de performanță și am spus da” / Aleksandar Ilic

În primul sezon al sârbului la Timișoara, Elba a încheiat pe locul al cincilea, dar apoi s-a fortificat din nou.

”Au venit Sorin Ardelean și Costel Moscalu. Eu am jucat cateva meciuri și am plecat pentru că nu s-a rezolvat partea finanicară, dar am revenit la începutul returului. Totuși, pierdeam inexplicabil niște meciuri, așa că am intrat în playoff de pe locul al cincilea. Am eliminat Dinamo și am jucat semifinala cu Clujul, dar am cedat la un punct în meciul decisiv, disputat în deplasare. Până la urmă, am trecut în finala mică de Sibiu și am luat medalia de bronz” / Aleksandar Ilić

Sezonul al treilea, 1996/1997, a stat sub semnul datoriilor, echipa a slăbit valoric, a avut un buget mult mai mic, iar campionatul se disputa după un sistem nou, cu turnee. Elba a intrat in grupa 1-8, ceea ce a însemnat atingerea obiectivului din acel sezon, la finalul căruia Aleksandar Ilic a plecat la Herlitz Mobex Tg. Mureș, dar cu  un mare regret: ”Că nu am devenit campioni naționali. Am fi meritat”.

 

Stabilit în Belgrad, dar își amintește cu plăcere de Timișoara

”Timișoara este un oraș minunat și încă am prieteni acolo”, spune Aleksandar. Ajuns la 45 de ani, Ilic locuiește în Belgrad, lucrează ca șef de șantier, dar și într-un restaurant și încearcă să intre în lumea impresariatului sportiv. ”Am un băiat de aproape 7 ani, joacă baschet și sper ca în viitor să devină campion național. Merg și la meciuri: urmăresc Steaua Roșie în Euroligă și Liga Adriatică”, mărturisește primul stranier din baschetul românesc.