Echipa noastră a încheiat Liga Națională de baschet masculin pe poziția a cincea, după ce a întâlnit campioana, CSM Oradea, în sferturile de finală. Bihorenii s-au impus cu 3-0, însă toate cele trei confruntări au fost echilibrate.

La finalul sezonului, managerul  general Ilie Trițoiu a vorbit pentru site-ul oficial BC SCM Timișoara despre toate  cele petrecute de-a lungul campionatului 2016/2017 și despre viitorul apropiat. 

Cum apreciați actualul sezon ?

Încă trăiesc cu impresia că am lăsat lucrurile neterminate, ca să spun așa. Nu mă pot împăca cu gândul că sezonul s-a încheiat atât de rapid pentru noi. Așa cum am spus și când am intrat în grupa locurilor 1-6, îmi doream mult atingerea semifinalelor, practic noul nostru obiectiv după accesul în Top 6. Din păcate, drumul nostru s-a încheiat prematur și nu pentru că lotul nu ar fi fost valoros, ci mai mult din cauza naivității noastre în anumite momente ale jocurilor din sferturi cu CSM Oradea. Am avut în fiecare partidă cel puțin 3-4 minute în care am căzut inexplicabil și nici măcar acum nu ne dăm seama de ce. Revenind la întrebare, parțial sunt mulțumit, pentru că am făcut un pas important înainte, comparativ cu sezonul trecut. Ne-am clasat pe locul al cincilea, după ce am încheiat campionatul 2015/2016 pe poziția a zecea.

BC Timișoara a început sezonul cu un lot aproape nou. Care sunt jucătorii ale căror evoluții v-au mulțumit?

Da, cu două excepții, lotul a fost nou: pe Mladen Jeremic l-am avut și în jumătatea secundă  a sezonului trecut. Zoran Milencovici nu ne-a putut  ajuta, pentru că a fost accidentat, cea mai mare parte a sezonului. Dintre cei remarcați este normal să începem chiar cu Jeremic, căpitanul echipei, care a rămas liderul nostru, având evoluții foarte bune pe parcursul întregului sezon. O surpriză plăcută a fost Milos Komatina, un jucător și un om de mare calitate. Este singurul jucător ce nu s-a accidentat pe parcursul sezonului. Asta spune multe despre viața lui, atât cea sportivă, cât și cea extrasportivă. El este un familist convins, trăiește la Timișoara cu soția și cei trei copii. O notă bună și pentru Adrian Diaz, mai ales pentru evoluțiile din grupa 1-6 și din play-off. La fel pentru Calotă, iar de Ionuț Drăgușin sunt în parte mulțumit. Aveam așteptări mai mari de la Jonte Flowers, care a arătat mare calitate, însă evoluțiile sale au oscilat, mai ales din cauza deselor accidentări, în special în perioada meciurilor din 1-6. De remarcat și Nikola Otasevic, pentru spiritul de sacrificiu. La fel aș putea spune despre Dominique Rambo, pentru modul cum și-a acceptat rolul în cadrul grupului. Nu în ultimul rând, doresc să-l amintesc pe cel mai recent sosit, Lucas Tohătan, un tânăr de mare perspectivă, în care am toată încrederea și care consider că va fi un plus real pentru noi în viitorul sezon.

De la care jucători ați fi așteptat mai mult?

Așa cum am spus, de la Jonte Flowers aveam cele mai mari așteptări, pentru că este genul de jucător exponențial, știa toată lumea ce valoare are. Din păcate, l-am adus pe parcursul sezonului și venea după o accidentare mai lungă. A reușit câteva meciuri foarte bune, dar mai mult a oscilat în evoluții, decât să ne ajute. De asemenea, aveam pretenții mai mari de la Georgian Păun: l-am mai avut la Timișoara, anii trecuți, și l-am adus ca pe o certitudine. Mie îmi place ca jucător, dar a dovedit prea puține. Deși nu are nicio vină, Zoran Milencovici nu ne-a putut sprijini pe măsura dorințelor noastre. Sezonul viitor, așteptăm să ne aducă plusul de care avem nevoie la capitolul jucători români. 

Jeremic, dorit și în țară și în străinătate

Ați planificat deja campania de transferuri? 

Nu vă ascund că ne-am gândit la prelungiri de contracte încă dinainte de finalul sezonului. Nu vrem să mai facem greșelile din trecut și să renunțăm la întreaga formație; dimpotrivă, dorim să încheiem contracte cu cât mai mulți dintre jucătorii ce și-au adus o contribuție importantă la rezultatele din acest campionat. În plus, intenționăm să aducem doi-trei baschetbaliști cu greutate, ca să spun așa, pe posturile pe care vom considera că nu suntem foarte bine acoperiți. Dau din casă, acum: poziția 1, pozițiile 3-4 și poate chiar un 5 clasic.

Ne puteți oferi nume?

E prea devreme pentru nume. Noi avem în minte câteva nume, dar vom decide în următoarele săptămâni. Important, în luna mai, este să finalizăm înțelegerile cu cei pe care îi avem acum în cadrul lotului și vrem să-i păstrăm, iar apoi ne vom gândi și la cei pe care îi aducem. 

Veți continua cu aceeași echipă tehnică pe bancă?

Da, vrem să procedăm ca și cu lotul, adică să asigurăm continuitate. În primul rând, cei din staff-ul tehnic cunosc cel mai bine lotul de jucători pe care l-am schițat și știu ce completări trebuie făcute, ca să avem un un grup echilibrat valoric și chiar mai puternic decât actualul. Clar, obiectivele vor fi altele, mai îndrăznețe decât cele din acest campionat 2016/2017. Vom viza semifinalele și în Liga Națională și în Cupa României. Continuitatea este foarte importantă atât la nivelul lotului, cât și al băncii tehnice și vom cumpăni foarte bine pentru a lua cele mai înțelepte decizii. Depind multe de negocierile pe care le vom avea cu jucătorii și impresarii, pentru că a fost un sezon bun la Timișoara, din punctul nostru de vedere, și probabil ei vor emite noi pretenții. Sper să le putem onora. 

De când a venit la Timișoara, Jeremic este mereu curtat de cluburi din Liga Națională …

Nu numai de echipele din România, ci și din campionate destul de importante ale Europei. Sunt grupări care ne-au transmis prin intermediul impresarului său, Ivan Asanin, că vor să-i răscumpere contractul. Mai are un an de angajament cu noi și nu vom renunța la el, pentru că avem mare nevoie de un astfel de jucător, mult mai mare decât de banii pe care i-am primi. 

”Unul-două nume sonore, spirit de sacrificiu, ambiție”

Ce vă propuneți să faceți pentru a atrage mai mulți spectatori la sală, sezonul viitor?

Da, publicul este un punct sensibil pentru noi și pentru întreg sportul timișorean. Eu merg des la rugby, handbal, merg la fotbal pe Dan Păltinișanu și pe Știința. Doar la ASU mai există un nucleu care are vitalitate … în rest, nici măcar la volei, unde spectatorii ar putea veni măcar pentru fetele frumoase, asistența nu este numeroasă. Probabil, o campanie de achiziții cu unul-două nume sonore, dacă bugetul ne va permite, și un joc mai dinamic, mai spectaculos pot fi argumente. Dacă echipa va arăta meci de meci spirit de sacrificiu și ambiție, sunt convins că publicul va reveni alături de noi. Totul depinde de ceea ce le vom oferi pe parchet. Noi îi așteptăm. 

Ca marketing, cum evaluați sezonul?

Față de sezonul precedent, pe o scară de la 1 la 10, suntem undeva la 8-9, pentru că am adus multe lucruri noi. Au reapărut afișele, programele de meci, clubul are acum propria identitate, are un imn. A revenit o echipă de majorete, avem o mică galerie, în care am investit împreună cu suporterii noștri în tobe, trompete și alte materiale. Promovarea echipei s-a făcut pe posturile TV: majoritatea meciurilor au fost transmise de Digi, iar pe plan local avem un contract cu Kiss FM, unde am anunțat meciurile. Am atras mulți sponsori, dintre care două branduri locale, Iulius Mall și Porsche Timișoara, și mulți-mulți alții care ne-au ajutat, fiecare cu ce-a putut, dar într-un întreg a contat foarte mult pentru noi. 

Există o persoană anume care să aibă un merit special în acest proces de marketing?

Mă bucur de această întrebare. Este un plus pentru acest sezon cooptarea în staff-ul administrativ a domnișoarei Karina Știopu, o fată de a cărei activitate am fost foarte mulțumit. Ea a adus plusul de care era nevoie la capitolul marketing, pentru că s-a implicat și a reușit lucruri foarte bune. La fel, vreau să le mulțumesc tuturor celor din staff-ul administrativ, care au depus o muncă importantă.

Aveți vreun mare regret?

Revin la ceea ce am spus la început. Mă simt că și cum acest sezon nu s-a terminat pentru noi. La fel de bine puteam fi noi în locul celor de la Oradea, adică în semifinale. Am un mare regret pentru cele trei meciuri de la Oradea, le-am pierdut la mare luptă, am jucat de la egal la egal cu ei și chiar am avut destule momente când am fost peste adversari ca joc. După sfertul de finală cu Oradea, noi am rămas cu jocul frumos, ei cu calificarea. Am păcătuit la experiență și omogenitate, dar să nu uităm că în cele zece meciuri din Top 6, doar în prima și ultima partidă am avut tot lotul la dispoziție. În rest, am avut rotații scurte, cu 7-8 jucători, uneori cu doar trei străini. Nu căutăm scuze. A fost o serie de factori care a dus la deznodământul meciurilor cu bihorenii, dar pe unul îl consider esențial, determinant și acela este publicul. Mai ales când am avut 12, 14 sau 7 puncte avans, diferența a fost făcută de fani. La Oradea, publicul a împins formația locală, fiind decisiv în stabilirea rezultatului final. În acele momente, pe căderile noastre, suporterii au dat energia cu care gazdele au întors rezultatul. Dacă nu aveam atâtea probleme în lot în perioada meciurilor din 1-6, sunt convins că puteam noi să fim în locul celor de la CSM în duelul pentru calificarea în finala campionatului.