Performanța naționalei de baschet tineret a României, aceea de a promova în divizia A a Campionatului European, a generat foarte mult entuziasm. Despre rezultatul reprezentativei conduse de antrenorul nostru, Tudor Costescu, s-a vorbit ca fiind istorică, iar evoluția tricolorilor a fost analizată zile în șir. La o săptămână de la această promovare, am stat de vorbă cu Tudor Costescu, pentru a-l întreba ”care sunt concluziile trase la rece”.

A fost un turneu greu, de success, extrem de solicitant, în care am avut așteptări mari. Și noi, staff-ul tehnic de la echipă și organizatorii de la noi, ca reprezentativă națională. Am întâlnit formații puternice pe tot parcursul competiției, am avut meciuri disputate, dar acum, uitându-ne în spate și făcând o analiză, realizez cu nu ar fi trebuit să ne fie frică de nicio echipă din competiție.

- Dar v-ați fi așteptat, la start, să câștigați toate meciurile?

Acesta era obiectivul și a fost important că ne-am stabilit un astfel obiectiv. Am luat fiecare meci în parte, am crescut ca evoluție și am ajuns să câștigăm finala.

- Am adresat întrebarea și pentru că a lipsit un jucător foarte valoros, Uță.

Da, este adevărat, dar asta nu ne-a făcut mai slabi, ci poate, din contra, mai puternici. Absența lui nu ne-a știrbit din forța grupului, forță care a reprezentat unul dintre atuurile noastre importante. 

- Care a fost cel mai dificil moment?

Cel mai dificil și cel mai important, moment cheie al competiției, a fost acel meci cu Georgia, primul din turneu. Georgia are o școală baschetbalistică deosebită; are în permanență unul-doi jucători în NBA și minimum patru în Euroligă, în fiecare sezon, dezvoltă un baschet de calitate și ne-a fost deosebit de greu să trecem de ei, mai ales știind că este partida noastră de deschidere, dar mă bucur că am reușit să mobilizăm echipa și să trecem cu bine de acel joc. 

- Ați învins echipe importante ale Europei, cum ar fi Rusia și Croația. N-a  existat o teamă a jucătorilor în acele partide?

Aceste victorii sunt un motiv în plus de bucurie, pentru că nu știu de câte ori în istorie România a izbutit astfel de succese sau dacă a reușit vreodată. Dar, așa cum am spus și la început, nu trebuie să ne fie frică de nicio echipă, fiindcă nivelul jocului nostru, dar în special mobilizarea și dorința de performanță ne-au făcut să fim cel puțin egali cu orice adversar. 

- Aveți o scurtă vacanță acum, după care veniți la Timișoara, pentru a relua pregătirile cu BC.

Suntem aproape de a finaliza lista echipei pentru sezonul următor, mai avem practic de semnat un singur jucător, iar programul din perioada pre-competițională este făcut, așa încât avem toate condițiile să începem bine pregătirea. Sper să fim solizi ca grup, deși acest lucru nu ne-a lipsit în mod special în partea a doua a sezonului, dar urmărim să formăm un grup și mai puternic, nu neapărat prin valoarea intrinsecă a jucătorilor, ci ca nivel de exprimare. O să avem o lună și jumătate la dispoziție pentru a ne atinge acest obiectiv. Ne-am bazat în mod special pe continuitate, am făcut eforturi mari în acest sens, dovadă fiind și recentul anunț privitor la Adrian Diaz. Vreau să mulțumesc clubului pentru că ne-a pus ladispoziție un număr mare de jucători din sezonul trecut, pe care i-am dorit. Sperăm ca acesta să fie un alt atu al nostru, continuitatea. 

- Reunirea este la 14 august, dar vor lipsi jucătorii convocați la loturile naționale, Calotă, Tohătan, Păun. Cât va conta?

Va conta, cel puțin în prima parte a pregătirii, dar sper să nu ajungem să conteze și în prima parte a campionatului. Ei nu sunt în vacanță, ei se antrenează, deci sunt în formă sportivă ridicată. Faptul că am lucrat cu ei și sezonul trecut va face ca integrarea să nu fie așa dificilă. 

- Cum vedeți programul echipei în cele două competiții interne?

Mi-e greu să-mi exprim o părere acum, deoarece nici una dintre echipe nu și-a definitivat lotul și nu au început jocurile amicale. Sper să fim un grup mai puternic decât anul trecut și avem șanse, mai ales în campionat să începem foarte bine.  

 

Foto: Facebook Federația Română de Baschet