România se găsește printre cele 24 de națiuni care vor participa la turneul masculin de baschet al Universiadei din Taipei. Întrecerea din Asia începe la 19 august, iar extrema noastră, Georgian Păun, a fost convocat în lotul tricolor pentru acest eveniment, aflat în cantonament la București.

Ai noștri au o grupă foarte grea la Campionatul Mondial Universitar (CMU), urmând a întâlni în ordine Cehia (20 august), Estonia (21 august), Emiratele Arabe Unite (23 august), SUA (24 august), Argentina (25 august). Primele două clasate se califică în sferturile de finală. 

”Am șansa să particip la Campionatul Mondial Universitar, iar toată lumea cu care am vorbit mi-a spus că atmosfera din campus, de la competiție, este incredibilă. Avem o grupă dificilă, dar poate facem o surpriză. Oricum, pentru noi este benefic să jucăm cu Statele Unite, întâlnim viitori baschetbaliști de NBA. Este un lucru mare, poate o singură dată în carieră ai o astfel de șansă”

- Probabil americanii vor veni cu jucători din NCAA…

Da, vin cu baschetbaliști din NCAA Division I, divizia cea mai valoroasă a campionatului universitar american. Argentina, Cehia și Estonia sunt și ele echipe cu jucători foarte buni. Noi ne-am mai întâlnit cu unii dintre ei pe perioada junioratului, la Campionatele Europene și îi cunoaștem. 

- Pentru tine este prima Universiadă.

Da… Trebuia să mai participăm și acum două veri în Coreea, dar s-a anulat.  Este o experiență nouă și abia aștept să ajungem acolo. Ne pregătim la București și Galați, jucăm câteva meciuri amicale, apoi în 17 august plecăm spre Asia. 

- Vei lipsi la reunirea BC Timișoara, de la mijlocul lunii, dar te întreb cum vezi  campionatul ce va urma.

Am văzut că majoritatea colegilor mei din sezonul trecut au rămas la echipă, ceea ce este îmbucurător, pentru că noi deja ne cunoaștem, avem o chimie formată și asta ne va ajuta în viitorul sezon.

- A rămas și bunul tău prieten, americanul Adrian Diaz.

Da, am ținut legătura cu el, vara asta, și mă bucur că va continua la Timișoara. Mă bucur că a semnat Igor Mijailovic, unul dintre cei mai buni prieteni ai mei, cu care am fost coleg la Sibiu, și cred că vom face un sezon bun, pentru că toți băieții sunt de caracter. Ne vom înțelege și în teren și în afara terenului. 

- Cum vezi transferurile făcute de celelalte echipe?

Va fi un sezon foarte greu, mai dificil decât precedentul. Foarte multe echipe s-au întărit cu străini valoroși, dar și cu români. Totuși, revin și spun: relațiile, chimia dintre noi ne vor ajuta să obținem rezultate bune spre foarte bune.