Echipa noastră va juca primul meci amical la finalul acestei săptămâni, mai exact sâmbătă, de la ora 19,00, în deplasare, cu Dynamic Belgrad, iar până la primul meci oficial, cel de la Craiova, din Cupa României (30  septembrie) a mai rămas exact o lună.

Înaintea unui nou sezon, am stat de vorbă cu președintele SCM Timișoara, Radu Țoancă, despre BC SCM Timișoara, care a terminat campionatul precedent pe locul al cincilea în Liga Națională.

Care sunt așteptările dumneavoastră pentru sezonul ce va începe?

Așteptările mele și nu numai ale mele, ci și ale iubitorilor de sport din Timișoara, și de baschet în mod special, sunt destul de consistente în acest sezon, în ceea ce privește formația masculină. Avem un lot echilibrat, avem o anumită omogenitate care în ultima perioadă – cel puțin în ultimii doi ani de când conduc SCM-ul – a lipsit, din cauza acelor probleme din 2015, pe care sigur vi le amintiți. Așa cum spunea și președintele secției de baschet, Ilie Trițoiu, ne asumăm ”cu subiect și predicat” play-off-ul, ceea ce ar însemna să repetăm performanța de anul trecut. Acolo, în play-off, în funcție de situație și oportunitățile care se vor ivi, vom încerca să mergem mai sus. De asemenea, nu am abandonat culoarul scurt către cupele europene, numit ”Cupa României”. Încercăm să ajungem în Final 8 și apoi să forțăm drumul spre trofeu, pentru că, acolo, din patru meciuri poți ajunge în finală. Foarte clar, la masculin, vorbim despre posibilitatea ca în 2018 Timișoara să revină în cupele europene. 

Poate fi continuitatea atuul echipei?

Da, consider că poate fi un mare avantaj. Eu mă uit în baschet, nu numai la echipa din Timișoara, ci și la alte formații din țară și văd că se semnează contracte pe perioada unui sezon. Chiar dacă o echipă obține rezultate bune, la final de campionat se poate vedea în situația de a schimba o bună parte din lot. Noi încercăm să asigurăm continuitatea, să semnăm contracte solide cu opțiune de prelungire și să ținem aproape de noi jucătorii de valoare. Numai așa se poate obține performanță, iar la anul, pe vremea aceasta îmi doresc să putem vorbi despre revenirea BC SCM Timișoara în Europa. 

Sperați la un număr mai mare de spectatori, sezonul viitor?

Publicul din Timișoara este foarte pretențios și foarte bun cunoscător de sport. Mă refer acum la toate disciplinele practicate în Timișoara. Sper să le oferim spectatorilor cât mai multe motive să vină la sală, pentru că – fără să supăr pe nimeni – vreau să spun că publicul din Timișoara este unul ”de rezultat”. Echipa masculină a jucat un baschet spectaculos în campionatul 2016/2017, de multe ori și eficient. Poate cu mai multă concentrare în sfertul de finală cu CSM Oradea se putea obține mai mult, dar sunt convins că băieții lucrează bine în această perioadă de antrenamente și partide amicale și vor arăta un joc solid când încep partidele oficiale.

Sezonul acesta, avem opt echipe din Timișoara care vor evolua în sala Constantin Jude, dintre care patru ale SCM-ului. Puțină lume știe că am declinat oferta de a juca în cupele europene cu echipa masculină, tocmai ca să nu perturbăm suplimentar programul foarte încărcat de la sală. Îmi doresc ca în primăvara anului viitor să se inaugureze sala din complexul Politehnica și să avem parte de cât mai mulți spectatori, adevărați suporteri ai sportului timișorean. 

 

Foto: Sebastian Tătaru