”Acum doi ani și ceva, când a venit la primul său antrenament, era un băiat în ghete de fotbal foarte colorate, care nici nu știa să arunce la coș. Când însă m-am uitat la fizicul său, mi-am zis că e făcut pentru baschet”, își amintește antrenorul-coordonator al Academiei BC Timișoara, Radenko Toroman. 

Așa începe povestea baschetbalistică a lui Bogdan Penciu, juniorul care acum are 15 ani și a fost convocat la o acțiune a lotul național de juniori U16, ce va avea loc în București, în perioada 13-22 decembrie. El devine astfel primul jucător crescut la Academia BC Timișoara care primește o astfel de convocare la doar doi ani distanță de la înființarea școlii de baschet a clubului nostru.

Programul ”Șansă pentru sport”, lansat de Federația Română de Baschet și dedicat copiilor născuți între anii 2000 și 2004 avea să fie cu adevărat o șansă pentru Bogdan. ”Nici nu pot să vă spun ce bucuros sunt pentru convocare.  O visez de când m-am apucat de baschet. Este răsplata muncii mele de până acum, care însă mă și obligă foarte mult”, declară Bogdan, amintindu-și  cum a ajuns să practice acest sport. ”Eram la școală la Deta, când profesorul Sergiu Pașca a venit la o selecție. Eu jucam și fotbal, dar mi-a spus că am calități pentru baschet și m-a convins să vin la Timișoara pentru câteva antrenamente. Am vorbit apoi cu antrenorii, cu Radenko Toroman și apoi cu Dan Păltinișanu, și am decis să pornesc pe drumul acesta. M-am acomodat repede și a început să-mi placă foarte mult ceea ce fac”.

Decizia a schimbat viața întregii  sale familii, care s-a mutat la Timișoara. Acum, Bogdan Penciu (2,01  m, născut la 21 martie 2001) este elev în clasa a IX-a la LPS Banatul și joacă atât pentru echipele de juniori, cât și la seniori, pentru BC Timișoara 2, în Liga I. ”Practic, a începutul baschetul în octombrie 2014, iar opt luni mai târziu era declarat MVP în Serbia, la unul dintre cele mai importante campuri din această parte a Europei, Kasta. Este un jucător inteligent și muncitor, cu calități remarcabile pentru un viitor post 3, chiar dacă acum joacă 4 și 5. Dacă mă uit la fizic și la naturalețea din joc, l-aș asemăna cu un Dejan Bodiroga, este un fel de all-around player. Are viteză, aruncare bună, înălțime, se remarcă și la recuperare, dar trebuie să muncească la fel de mult pentru a se realiza ca jucător. Nu la fel de mult, ci mult mai mult !”, sintetizează Radenko Toroman profilul primului jucător format la Academia BC Timișoara și chemat sub tricolor.